Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako erupcijom podvodnih vulkana nastaju OSTRVA? Naučnici nisu sigurni, ali se nadaju da će im novonastalo pomoći u tome

Naučnici se sada nadaju da će saznati nešto više o misterioznim procesima formiranja ostrva usled erupcija podvodnih vulkana.

 Japan novo ostrvo-0177597958.jpg Izvor: JAPAN COAST GUARD / AFP / Profimedia

Pacifički Vatreni pojas je jedna od seizmički najatktivnijih lokacija na našoj planeti. Obala Tihog okeanau dužini od 40.000 km ispunjena je velikim brojem vulkana i počevši od Kamčatke na kojoj ima njih 28, preko Kurilskih ostrva gde ih ima 39, zona se nastavlja na japanska ostrva. Ovde ima ukupno 49 aktivnih vulkana, a niz se tu ne završava i nastavlja se sve do Filipinskih ostrva, Nove Gvineje i Novog Zelanda do Antarktika.

Akteri ove priče su japanska ostrva, tačnije jedno kod Ogasavara, dalekog arhipelaga poznatog i kao ostrva Bonin. Naime, nakon podvodne vulkanske erupcije koja se ovde dogodila 21. oktobra, kao feniks iz pepela "rodilo" se ostrvo. 

Vulkanolog Setsuja Nakada sa Univerziteta u Tokiju otkrio je kako je vulkanska erupcija započela svoj proces kao "vertikalni mlaz" magme koji je izbijao visoko iznad površine vode. U narednim danima ovakvi mlazevi su bili učestali, pa se užarena masa kontinuirano slivala u okean, i stvorila ostrvo čiji prečnik za sada iznosi 2 km. 

Vulkan je i dalje aktivan, ali on u ovom tenutku izbacuje samo popeo i deluje kao da se smiruje, kažu naučnici. To, kako tvrde, daje idealnu priliku da ga tokom narednih meseci detajnije ispitaju i saznaju nešto više o podvodnim vulkanima. Tek u poslednjih nekoliko decenija, oni su počeli da shvataju na koji način funkcioišu, ali i dalje su pojedine stvari nepoznate u ovom domenu: poput procesa nastanka ostrva usled njihovih erupcija. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:21
PRORADIO VULKAN NA FILIPINIMA: Nekoliko hiljada ljudi evakuisano
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka