Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je polarna svetlost ovih dana vidljiva sve do juga Evrope i kada se očekuje vrhunac aktivnosti?

Kako se nalazimo na vrhuncu solarnog maksimuma, aurore će biti sve intezivnije i uočljive do juga Evrope.

 Polarna svetlost_2273908731.jpg Izvor: Shutterstock

Preksinoć su stanovnici Evrope imali priliku da svedoče retkom događaju, od Šetlandskih ostrva pa sve do Italije, Slovenije i Grčke. Među "povlašćenima" se našla i Srbija, tačnije stanovnici Vojvodine koji su na noćnom nebu iznad sebe mogli da vide crvene aurore. 

Naučnici sada najavljuju da će tokom cele sledeće godine sličnih događaja biti još, te da ćemo uživati u svetlećem spektaklu polarne svetlosti.

Vrhunac solarne aktivnosti se dešava ove zime

Solarni ciklusi traju oko 11 godina, a na njihovom vrhuncu aktivnosti karakteriše ih velika količina izbačene koronalne mase u pravcu Zemlje. Sudarajući se sa našim magnetnim poljem kao konačan rezultat na nebu vidimo slabije ili jače aurore. Tokom "solarnih maksimuma" one su najintezivnije, a naučnici predviđaju da će se ovo dogoditi između januara i oktobra 2024. godine.

Drugim rečima čak i u nižim polarnim regionima na jugu Evrope, one će biće vidljive zbog proširenog auroralnog ovala usled pojačane aktivnosti. 

"Očekujem da će aurore biti vidljivije nego u poslednjih 20 godina", rekao je fizičar Nal Gulbrandsen iz Geofizičke opservatorije Tromso pri Arktičkom univerzitetu Norveške. 

Najbolji regioni za posmatranje polarnog svetla su severna Norveška, severni delovi Finske i Švedske, Island, sever SAD i Kanade i južni deo Grenlanda.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:04
G3 Solarna oluja 5. novembar
Izvor: X / @TamithaSkov
Izvor: X / @TamithaSkov

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka