Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji prirodni fenomen se krije iza cvenog svetla na nebu iznad Vojvodine - i da li će opet biti vidljiv?

Ukoliko ste sinoć na noćnom nebu iznad vas videli crvenu svetlost, bili ste svedok retkog i spektakularnog prirodnog fenomena za naše prostore.

 Crvene aurore-0102177414.jpg Izvor: PEKKA PARVIAINEN / Sciencephoto / Profimedia

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je juče u toku dana izdala upozorenje za potencijalo jaku geomagnetnu oluju, usled izbacivanja velike koronalne mase sa Sunca ka Zemlji. Tom prilikom oni su istakli da bi oluja ovakve jačine mogla da izazove pojavu aurora mnogo južnije nego inače. Upravo to se i desilo. 

Stanovnici Srbije, pre svega u Somboru - gde je bila najvidljivija, ali i u Vrbasu, Banatskom dvoru i Kaću su mogli da vide jako retku pojavu za naše prostore, tzv crvene aurore. Dok su mediji u susednoj BIH i Hrvatskoj, takođe izvestili da je na noćnom nebu iznad njihovih država uočena severna svetlost. 

Kako je oluja rangirana kao G3, na skali od 1,5 do 5, smatra se da je ona potencijalno destruktivna, ali i da bi aurore mogle da budu vidljive na nebu iznad nas i večeras, kao i sutra uveče. Drugim rečima, geomagnetne oluje tokom ovih dana bi mogle da poremete rad elektronike i eletričnih sistema, da ometaju satelitsku komunikaciju, ali i svemirske letelice. 

Kako nastaje aurora borealis?

Naše Sunce se ponaša kao ogromna elektrana, pri čemu se energija stvara duboko u njegovom jezgru - temperatura se penje na više od 14 miliona stepeni Celzijusovih. Pritisak je toliki da atomi hidrogena zajedno stvaraju helijum.

Ova nuklearna aktivnost otpušta energiju, a svetlost iz samog jezgra isijava napolje. U spoljašnjim slojevima se toplina otpušta napolje, a ova električna strujanja gasa stvaraju magnetna polja unutar Sunca i ona u nekim slučajevima uspevaju da se probiju kroz njegovu površinu. 

Nakon hlađenja na ovim mestima nastaju tamne sunčeve pege. Električni nabijeni gas - plazma, povlači magnetno polje napolje, pa se ono istegne i na kraju puca. Kada se odvoji od Sunca, on postaje vetar koji može da postigne brzinu od osam miliona km/h. 

Kada stigne do Zemlje, naše magnetno polje, odbija taj vetar. Magnetna polja zbijaju se, pa gas ulazi kroz magnetna polja i nastaju aurore. U zavisnosti do kojih visina dopru i u interakciju sa kojim elementima dođu, one mogu biti vidljive kao zelene, ljubičaste, crvene pa čak i roze boje. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:16
Misteriozne svetleće kugle na nebu iznad Niša
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka