Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je najtamnija vodena masa na svetu? Pritoka reke Kongo čuva brojne tajne - ali i velike količine ugljenika

Kada zaronite u ovu pritoku reke Kongo, ne možete da uočite šaku ispred lica.

 Reka Kongo_1234452676.jpg Izvor: Shutterstock

Najveća reka u centralnom delu Afrike, ujedno i najdublja na svetu - Kongo, ima gomilu pritoka. Što ne čudi ako se uzme u obzir njena dužina od 4.700 km, ali u poslednje vreme postoji jedna koja se izdvaja više od drugih zbog svog izgleda - u pitanju je reka Ruki, koja je zbog svoje slabe vidljivosti postala predmet izučavnanja naučnika. 

Naime, ova Crna rekao kako je još nazivaju je toliko mračna da kada zaronite u nju, ne možete da vidite svoju šaku ispred lica. 

Najtamnija vodena masa na svetu

Kako je područje oko reke prekriveno prašumom Konga, tim naučnika iz laboratorije iz ETH Ciriha je rešio da meri nivoe vode na dnevnom nivou kako bi otkrili o kojoj je količini reč, ali i procesima koji se tu odvijaju, prikupljanjem uzoraka vode. 

Tim je otkrio da je Ruki čak 1,5 puta tamnija od Rio Negra u Amazonu, a da svoju boju dobija od visokog nivoa rastvorene organske materije iz okolne prašume. Vodeći autor studije dr Travis Drejk, rekao je: "Ruki je u suštini čaj od džungle".

Drugim rečima, on je toliko bogat ugljenikom koju izbacuje trula materija sa dna, da zbog procesa apsorbcije svetlost postaje tamiji od očekivanog. Ono što je posebno interesantno, jeste otkriće da je reka Ruki poprilično stabilna, iako ima visok sadržaj CO2. Naime, ispod njega se nalaze ogromne površine trestnog tla u kom su pohranjene tone i tone ugljenika, ali reka iz njih izvlači vrlo malo ovog gasa, održavajući ove oblasti stabilnim pod vodom. 

Petina rastvorenog ugljenika u Kongu dolazi upravo iz reke Ruki, iako po veličini čini tek dvadeseti deo njegovog basena - informacija koja je jako bitna za razumevanje procesa kako se gasovi sa efektom staklene bašte skladište u rečnim slivovima, ali i okolnim kišnim šumama. Stoga s enaučnici nadaju da će u pudućnosti doči do novih sazanja na ovu temu. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:52
POTOPLJENI NEMAČKI BRODOVI IZRONILI KOD PRAHOVA Suša izbacila ratnu mornaricu na površinu Dunava
Izvor: Video plus
Izvor: Video plus

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka