Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri potresa iste magnitude za nešto više od nedelju dana: Šta je uzrok neuobičajenim zemljotresima u Avganistanu?

Četiri potresa u kratkom vremenskom intervalu, čija magnituda je iznosila 6,3 stepena po Rihteru u Avganistanu je zbunila, ali i zabrinula naučnike.

 Zemljotresi u Afganistanu-0813931943.jpg Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U 11:11 po lokalnom vremenu, 7. oktobra, avganistansku provinciju Herat pogodio je zemljotres jačine 6,3 stepena. Rased na krajnjem zapadnom kraju planinskog lanca Hindukuš je "pukao", oštetivši grad Herat i ostavivši mnoga ruralna sela u ruševinama. Samo 23 minuta kasnije, dogodio se još jedan zemljotres, čija magnituda je takođe bila 6,3.

Samo četiri dana kasnije, 11. oktobra, dok su lokalci tela nastradalih još uvek izvlačila iz ruševina, još jedan zemljotres jačine 6,3 stepena Rihtera pogodio je isti region, izazivajući dodatnu paniku među stanovništvom. Do 15. oktobra, broj poginulih je dostigao skoro 3.000 - tada je četvrti potres jačine 6,3 stepena, opet potresao oblast.

Ova uzastopna ponavljanja potresa iste jačine u roku od nedelju dana zaprepastila su mnoge naučnike. "Bila sam zapanjena i užasnuta kada sam videla prva dva", kaže Džudit Habard, seizmolog sa Univerziteta Kornel. "Treći zemljotres je bio iznenađenje; četvrti previše".

Naučnici su žestoko raspravljali o tome šta je moglo da izazove ovu neverovatnu seizmičku kaskadu. Nedostatak lokalnih seizmometara otežava proučavanje događaja, ali jedna hipoteza dobija sve više pristalica. Uzrok potresa je "najverovatnije domino efekat", kaže Harold Tobin, direktor Pacifičke severozapadne seizmičke mreže na Univerzitetu u Vašingtonu.

Kada se 7. oktobra dogodio prvi zemljotres, deo "stresa" iz geološkog rasede koji je skliznuo preneo se na drugi rased. To je dovelo do još jednog potresa - da bi se čitav proces dogodio još dva puta. Ova vrsta prenosa je uočena širom sveta, ali u slučaju ovih zemljotresa, "ono što je neobično je da su svi bili približno iste magnitude i da su se desili u veoma kratkom vremenskom periodu", kaže Tobin.

Ovakvi ponavljajući zemljotresi su retki, što ih čini varljivim. I dok naučnici nastoje da razreše ovu zagonetku, upozoravaju da ona možda još uvek nije gotova - naknadni zemljotresi u narednim danima, nedeljama ili mesecima predstavljaju mogućnost koja ih zabrinjava. "U ovom trenutku ne postoji način da se zna da li će najnovija 'domino efekat' prouzrokovati da još jedan potres", kaže Habard.

Verovatnoće su male

Mreža raseda koja prožima veći deo Avganistana je višeslojna mreža pukotina nastalih neprekidnim pomeranjima arapskih, evroazijskih i indijskih tektonskih ploča. To doslovno znači da se zemlja nalazi na mestu na kom dolazi do brojnih potresa, od kojih su neki smrtonosni; prošlog leta, u zemljotresu jačine 6,1 stepen na granici sa Pakistanom poginulo je više od 1.000 ljudi.

Par jakih potresa u Avganistanu ne izgleda kao nešto neobično. Ali od samog početka, događaj iz oktobra je delovao kao nešto neuobičajeno. "Ovaj deo Avganistana je daleko manje seizmički aktivan od istočnog dela, tako da je lokacija prva dva zemljotresa bila pomalo iznenađujuća“, kaže Vendi Bohon, geolog.

Ali upravo su iste magnitude bile ono što je izazvalo interesovanje naučnika. "Kada su se dogodila prva dva veoma slična zemljotresa magnitude 6,3, već sam mislio da je ovo prilično neobičan niz", kaže Jaša Polet, seizmolog i profesor emeritus na Državnom politehničkom univerzitetu Kalifornije. "Kada se niz zaustavio na broju četiri, bio sam veoma iznenađen."

Zemljotresi obično ne funkcionišu na ovaj način. U većini slučajeva imate glavni udar - relativno velike amplitude - koju prati mnogo manjih naknadnih potresa čiji se učestalost smanjuje tokom vremena. Možete dobiti još jedan potres slične magnitude u istoj oblasti, ali su šanse da se to dogodi u roku od nedelju dana od glavnog potresa oko 5 posto.

Ponavljanje zemljotresa od 7. oktobra prkosilo je svim pravilima. Naučnici ovo nazivaju dubletima: dva različita potresa slične ili jednake magnitude koja se dešavaju u kratkom vremenskom periodu na istoj ili na bliskom delu raseda. Svaki od njih ima svoj obrazac naknadnih potresa, a zbog blizine, smatra se da su povezani tektonskim ili seizmičkim procesom koji se dešava na velikim dubinama.

Dubleti nisu toliko retki. Igrom slučaja, istog dana se dogodio dublet i u Papui Novoj Gvineji. Zemljotresi koji su u februaru pogodili Tursku i Siriju takođe su bili dubleti. Tripleti, iako ređi, takođe se dešavaju. "Postojala je trostruka sekvenca u centralnom Iranu koja se dogodila u vremenskom intervalu od oko dve nedelje tokom decembra 2017. godine", kaže Edvin Nisen, seizmolog na Univerzitetu Viktorija u Kanadi - tri uzastopna potresa magnitude 6.

Ali "njih četiri, posebno što su svi gotovo identične veličine, svakako je veoma redak i malo verovatan obrazac do kog dolazi", kaže Tobin.

Habard napominje da je na Filipinima 2019. godine došlo do četiri uzastopna zemljotresa slične jačine, magnituda 6,4; 6,6; 6,5 i 6,8 koji su pogodili ostrvo Mindanao između oktobra i decembra. Ali avganistanska četvorka identične jačine i brzog tempa izaziva zabrinutost.

Šta je uzrok ovome?

Kvartet potresa

To što je došlo do četiri "skromno-snažna" potresa, a ne jednog izuzetno snažnog, verovatno je posledica prirode planinskih raseda u regionu, "razbijenih prazninama ili krivinama", kaže Nisen. "Ovi granični delovi mogu da spreče da do zemljotresa dođe preko široke ravni raseda, što je potrebno za stvaranje veoma velike magnitude."

Seizmički signali otkrivaju da su sva četiri potresa bila uzrokovana potiskom raseda, gde se jedan klin kore naslanja na drugi. Ali ograničeni podaci znače da još uvek nije ustanovljen pravi razlog zašto je do ovih potresa došlo.

Bez obzira na neizvesnost, migracija "stresa" kroz koru je verovatno osnovni uzrok četiri potresa. "Nakon zemljotresa, neke obližnje oblasti su pod većim stresom, što čini zemljotrese na rasedima u tim oblastima verovatnijim", kaže Bohon.

Epicentri uzastopnih zemljotresa se pomeraju ka istoku, i potencijalno uključuju mnogo blisko raspoređenih raseda, ili nekoliko izdeljenih delova jednog većeg raseda. "Može biti da su to defekti koji su naslagani jedni na drugu, kao blokovi, i kada se jedan pomeri, veća je verovatnoća da će se i drugi pomeriti", kaže Bohon.

Ali ovo objašnjenje još uvek ne pojašnjava zašto su zemljotresi imali iste magnitude, kaže Polet.

Međutim, ne postoji pravilo koje kaže da potresi u dubletu, tripletu ili kvartetu moraju da imaju određenu jačinu. To što su ova četiri potresa bila iste magnitude, "verovatno predstavlja slučajnost", kaže Habard.

Igra domino efekta

Nisu svi prihvatili ovu preliminarnu analizu. "To ne mora da bude domino efekat", kaže Zahari Ros, geofizičar sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju. Umesto toga, to bi moglo biti ono što seizmolozi uglavnom nazivaju "rojem": serija potresa sličnih jačina koji se dešavaju otprilike u isto vreme i u istom regionu, pri čemu nijedan nije glavni udar.

Ros smatra da je seizmički niz u Avganistanu "prilično normalan za potrese u rojevima, među kojima često vidimo mnogo zemljotresa slične magnitude". Ali on napominje da su rojevi magnitude iznad 6 neuobičajeni. Drugo pitanje je to što se prilikom pojave rojeva kao uzrok navode rastopljene stene ili pregrejane tečnosti koje se kreću kroz koru - ali ovaj deo Avganistana nije ranije povezivan sa ovom vrstom geološke aktivnosti.

Većina naučnika naginje hipotezi domino efekta, i kako budu prikupljali više podataka, počeće da dobijaju jasniju sliku o osnovnom geološkom uzroku. Ali jedna stvar je već kristalno jasna: ovaj region je bio potpuno nepripremljen za bilo koji od potresa.

Udaljena sela koja su najteže pogođena predstavljaju mesta sa neojačanim zgradama napravljenim od blata, cigle i drveta, koje se savijaju tokom jakog zemljotresa. Tragično, procenjuje se da su 90 posto žrtava bile žene i deca, za koje je veća verovatnoća da će biti unutra kada se zemljotres dogodi. Talibani su ograničili prava žena da se slobodno kreću u javnim prostorima, pogoršavajući razlike.

Zemljotresi nastaju kada se ploče u kori pomeraju, ali katastrofe obično imaju uzroke povezane sa ljudima. Ovaj događaj se ne razlikuje po tome.

Tekst je originalno objavljen na američkom sajtu National Geographic-a.

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:24
POTRESNE SCENE U AVGANISTANU: Preživeli strahuju od novih zemljotresa
Izvor: Reuters
Izvor: Reuters

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka