Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskopana nikada ranije zabeležena ruda, a u njoj metal koji će u budućnosti biti veoma tražen: Zašto?

Na severu Kine u jednom ležištu je otkrivena jedinstvena ruda za koju se sumnja da u njoj leži budućnost. Evo i zašto.

 Niobijum_1422658583.jpg Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili rudu koja nikada pre nije dokumentovana i dali joj ime niobobaotit, ali tu nije kraj jer se ispostavilo da ona ima elemente kao što su: niobijum (Nb), barijum (Ba), titanijum (Ti), gvožđe (Fe)  i hlorid (Cl), od kojih je prvi izuzetno tražen zbog svoje superprovodljivosti.

Do otkrića je došlo u rudniku Bajan Obo u Bautou, na severu Kine. Da stvar bude interesantnija ovo je 17. nova ruda otkrivena u spomenutom ležištui jedna od 150 u regionu. Braonkasto-crne je boje, ali ono što je izdvaja jeste niobijum - metal svetlosive boje, koji se dosta koristi u proizvonji čelika, ali i drugih legura, a može se naći i u akceleratorima čestica i drugoj opremi potrebnoj za rad naučnika.

Kako je Kina do sada uvozila 95 posto ovog retkog elementa, smatra se da bi ovo otkriće moglo da zadovolji sve njene potrebe i da dovede do prestanka uvoza iz Brazila koji je najveći izvor - generalno retkih metala, dok se Kanada nalazi na drugom mestu. 

S druge strane, naučnici ističu da bi ovo otkriće moglo da bude značajno i da će potražnja za niobijumom u budućnosti sigurno biti uvećana, jer se radi na razvoju niobijum-litijumskih i niobijum-grafenskih baterija. Koje mogu smanjiti rizik od požara, ali se i pune daleko brže od litijumskih i traju duže. Najnovija istraživanja pokazuju da niobijum-grafenske baterije mogu da traju i do 30 godina.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:41
Sve što je vezano za rudarstvo podleže javnim raspravama
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka