Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Svetski dan životinja: U kontekstu klimatskih promena i gubitka biodiverziteta - dobija novo značenje

Svetski dan životinja se u većini zemalja slavi svakog 4. oktobra kako bi se ukazalo na njihovu dobrobit i skrenula pažnja na ugrožene vrste.

 SVetski dan životinja_1187343487.jpg Izvor: Shutterstock

Pojedine zemlje imaju neke druge datume u svom kalendaru određene baš za ovaj događaj. Poput Argentine, koja svakog 29. aprila obeleževa ovaj dan u znak sećanja na smrt bivšeg predsednika Društva za zaštitu životinja, dr Ignasija Lukasa Albaracina.

Ipak, većina se pridržava odluke koju je donela Svetska organizacija za zaštitu životinja 1929. godine na kongresu u Beču, kada je proglasila 4. oktobar za Svetski dan životinja. Ali i odluke iz 1980. godine, kada je papa Jovan Pavle II odredio Svetog Franju Asiškog za sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Od tog trenutka, datum je dobio na većem značaju širom sveta, uključujući u mnogim zemljama "blagoslov kućnih ljubimaca" kao deo svečanosti.

Glavni cilj ovog dana je podizanje svesti o pravima životinja i promovisanje etičke i odgovorne prakse u vezi sa njima. Ovo uključuje etički tretman na farmama i laboratorijama do promocije odgovornog usvajanja i prestanka prakse sportskog lova.

Aktivnosti koje se sprovode tokom ovog dana su raznovrsne i obuhvataju sve: od edukativnih događaja i razgovora do kampanja usvajanja i volonterskih aktivnosti. Na primer, skloništa za životinje održavaju aktivnosti prikupljanja sredstava, dok organizacije za divlje životinje drže informativne izložbe.

Gubitak biodiverziteta

U kontekstu klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, obeležavanje Svetskog dana životinja dobija novo značenje. Ovde se sada ne radi samo o etici dobrobiti životinja, već i o međusobnoj povezanosti vrsta i ekosistema. Neodrživa eksploatacija resursa i maltretiranje životinja imaju direktan uticaj na gubitak ravnoteže globalnog ekosistema. 

Svetski dan životinja je proslava koja prevazilazi puki čin priznavanja postojanja drugih vrsta. Ovo je poziv na akciju ljudima, kako bi se obrazovali i aktivnije učestvovali u zaštiti i dobrobiti životinja. Кako nauka napreduje i naše razumevanje složenosti ekosistema raste, ovaj dan postaje još relevantniji, podstičući nas da se ponašamo odgovorno i etički u našem odnosu sa životinjama i prirodom koja nas okružuje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka