Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne bi trebali da postoje: Svemirski teleskop Džejm Veb otkrio velike objekte kako slobodno lutaju Orionovom maglinom

Prilikom svojih istraživanja svemirski teleskop Džejms Veb je u Orionovoj maglini zabeležio nešto za šta su naučnici mislili da je nemoguće.

 ann2301a.jpg Izvor: NASA, ESA, CSA/Mark McCaughrean & Sam Pearson

Decenijama unazad naučnici rade na otkrivanju misterija univerzuma, a u poslednje vreme sa napretkom tehnologija čini se da je ovaj proces brži nego ikada pre. Gotovo da ne prođe ni par nedelja, a da astronomi ne objave neko novo iznenađujuće otkriće do kog je došao svemirski teleskop Džejms Veb, ili neki drugi teleskop ili letelica koja ima cilj da istraži određena područja u udaljenim i tamnim delovima svemira. 

Najnovije otkriće u nizu do kog je došao svemirski teleskop Džejms Veb je skup od skoro 150 slobodno lebdećih objekata otkrivenih u Orionovoj maglini

"Nešto nije u redu sa našim razumevanjem nastanka planeta ili formiranjem zvezda - ili možda čak u oba slučaja“, rekao je Semjuel Pirson iz Evropske svemirske agencije. "Ovi objekti ne bi trebalo da postoje."

Iznenađenje na 1.350 svetlosnih godina od Zemlje

Na udaljenosti od 1.350 svetlosnih godina od Zemlje, Orionova maglina je predeo svemira koji decenijama privlači pažnju naučnika. Stoga se može reći da je pomno proučavana, međutim, sa novim Vebovim snimcima, naučnici su u mogućnosti da zapaze pojedinosti koje ranije nisu bile vidljive na snimcima koje je pravio svemirski teleskop Habl. 

Mark MekKaugrin je viši savetnik za nauku i istraživanje u ESA-i, koji je radio na analizi podataka dobijenih sa Veba je istakao da su najnovija zapažanja dovela do otkrića niza zvezda i planetarnih sistema u nastajanju na način koji nikada ranije nije zabeležen.

Čini se da je skup nazvan JuMBO u stvari manja klasa gasovitih objekata, sa masom približnoj Jupiterovoj i temperaturama većim od 500 stepeni Celzijosovih. Razdaljina između njih je i do 200 puta veća od one između Zemlje i Sunca, ali ono što je posebno interesantno jeste da oni kruže jedni oko drugih na putanjama za koje im je potrebno više od 20.000 godina da pređu.

Da su same u svemiru, možda bi ih naučnici lakše objasnili, ali njihova pojava u parovima je za njih izuzetno zbunjujuća. Prema postojećim saznanjima, direktno formiranje pojedinačnih ovakve vrste objekta od oblaka prašine i gasa nije moguće, a kamoli u parovima. 

Naučnici se sada nadaju da će analizama regiona sličnih karakteristika otkriti misteriju ovih objekata. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:13
Kakva promena se dogodila čaju nakon boravka u svemiru?
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka