Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu': Zemlja je prešla 6 od 9 planetarnih granica - šta ovo znači?

Jedina stavka koja se poboljšala jeste ozonski omotač, zbog čega je naša planeta daleko izvan bezbednog operativnog prostora za nas, životinje i ekosisteme na njoj.

 Planeta Zemlja Izvor: Shutterstock

Ekosistemi na Zemlji suočavaju se sa rizicima i neizvesnostima većim nego ikada pre, a većina najvažnijih bezbednosnih granica je već prekoračena ljudskom aktivnošću, zaključak je naučne studije objavljene ove nedelje.

U analizi "zdravlja" cele planete, objavljenoj u časopisu Science Advances, međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada "daleko izvan bezbednog operativnog prostora za čovečanstvo" zbog ljudske aktivnosti.

"Svet je prešao šest od devet planetarnih granica"

Istraživanje, koje se zasniva na izveštaju iz 2015. godine, kaže da je svet prešao šest od devet "planetarnih granica" - bezbednosne granice za ljudski život u oblastima kao što su integritet biosfere, klimatske promene i upotreba i dostupnost vode za piće.

Osam od devet granica je pod većim pritiskom nego u analizi iz 2015. godine, a poboljšao se samo ozonski omotač. Ovo povećava rizik od dramatičnih promena uslova života na Zemlji.

"Ne znamo da li možemo da napredujemo u velikim, dramatičnim promenama u našim uslovima", rekla je na konferenciji za novinare glavni autor studije Ketrin Ričardson sa Univerziteta u Kopenhagenu.

"Prelazak granica može izazvati nepovratne promene u sistemima za održavanje života na Zemlji"

Autori su istakli da prelazak granica nije prekretnica nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali da može izazvati nepovratne promene u sistemima za održavanje života na Zemlji.

"Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko telo, a plantarne granice kao krvni pritisak. Pritisak veći od 120/80 ne znači određeni srčani udar, ali povećava rizik od njega", rekao je Ričardson.

Naučnici su proglasili uzbunu zbog sve veće defrostacije, prekomerne potrošnje drveta za gorivo i povećanje upotrebe proizvoda kao što su plastika, GMO i sintetičke hemikalije.

"Stotine hiljada hemikalija koje je napravio čovek sada se bacaju u životnu sredinu", rekla je ona. "Stalno nas iznenađuju uticaji ovih ljudskih aktivnosti", dodala je ona.

"Blizu je prekoračenje granica za zakiseljavanje okeana"

Od devet granica koje su analizirali naučnic samo su zakiseljavanje okeana, oštećenje ozona i zagađenje vazduha unutar sigurnih granica. Međutim, blizu je prekoračenja granice zakiseljavanja okeana.

Atmosferska koncentracija CO2, glavnog gasa staklene bašte, porasla je na oko 471 ppm, znatno iznad bezbednog nivoa od 350 ppm. Stopa izumiranja vrsta je najmanje deset puta veća od prosečne stope u poslednjih 10 miliona godina, što znači da je planeta već premašila sigurnu granicu genetske raznovrsnosti.

Johan Rokstrem, direktor Instituta za istraživanje klime u Potsdamu i jedan od autora istraživanja, rekao je kako se nada da će svet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na uzbunu.

Rekao je da nikada u svojoj karijeri nije video toliko dokaza. "I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu“, upozorio je on.

Izvor: Index

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
PROF. DR ĐURĐEVIĆ: Klimatske promene su opasne, zbog fosilnih goriva planeta je toplija za dva stepena! (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka