Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko vukova je potrebno da 'oživi' čitav šumski ekosistem? Nauka ima odgovor koji će vas iznenaditi

Nakon što je virus desetkovao populaciju vukova na ostrvu koje se nalazi na jezeru Superior u SAD-u, oni su se nalazili na ivici izumiranja. Ali usledio je obrt.

 Sivi vukovi Izvor: Shutterstock

Nenaseljeno ostrvo u Mičigenu po imenu Ajl Rojal od sredine 20. veka predstavlja dom sivih vukova. Oni su se ovde decenijama parili i lovili, da bi se negde pred kraj 20. veka suočili sa ozbiljnim padom populacije. Njihov broj se sa 50 smanjio na 12, usled virusa. Ovo nije bio jedini problem sa kojim su se suočili: bolest je na kraju nestala, ali niži reproduktivni uspeh je postajao sve realnija pretnja. 

Međutim, onda je 1997. godine na ostrvo stigao M93 ili "Stari sivi momak", kako su ga naučnici zvali. 

Uspostavljanje ravnoteže

Spomenuta jedinka nije imala nikakve veze sa populacijom na Ajl Rojalu, on je jednostavno rečeno bio "migrant". Bio je neobično velik za svoju vrstu i ubrzo je počeo da se pari sa čoporima na ostrvu. Za kratko vreme je dobio 34 štenca, što je poboljšalo zdravlje populacije vukova

Kako su se njegove genetske karakteristike prenele na potomstvo, oni su bili veći, a samim tim i sposobniji da love losove i na taj način vrate ravnotežu u čitav ekosistem - losovi su poznati kao proždrljivci koji tokom dana pojedu i do 14 kg vegetacije. Prednosti ovog ukrštanja su prema mišljenju stručnjaka bile osetne jednu deceniju. 

Zaključak do kog su došli naučnici koji su radii na proučavanju populacije sivih vukova na Ajl Rojalu jeste da i mali broj novih jedinki može da spase ugrožene populacije od štetnih efekata ukrštanja. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Science Advances.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:31
Vuk šeta po krovu zgrade u Poenkareovoj ulici
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka