Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

One menjaju boju i pol: Naučnici sada tvrde da imaju još jednu neobičnu karakteristiku - ima veze sa njihovom kožom

Svinjska riba je stanovnik zapadnih delova Atlantskog okeana, a nedavno je bila i deo studije koja je otkrila još jednu zanimljivost za nju - pored toga što menja pol sa tri godine.

 Svinjska riba Izvor: Shutterstock

Biolog Lori Švajkert sa Univerziteta Severne Karoline otkriva da je za nas izbor boje koju nosimo tokom dana, stvar mode. Međutim, kada je u pitanju tzv. svinjska riba ova sposobnost joj olakšava da se sakrije od predatora, ali najverovatnije ima i ulogu tokom parenja.

Kako ovo rade? Baš kao i druge životinje sa ovom sposobnošću - uz pomoć ćelija sa pigmentom koje se nazivaju hromatofore - kada se ćelije sa crvenim, žutim ili crnim pigmentom šire one na koži svinjske ribe stvaraju različite nijanse.

Stoga su Švajkert i njegov tim odlučili da detaljnije ispitaju njenu kožu uz pomoć tehnike obeležavanja proteina i elektronskog mikroskopa. Tom prilikom su posmatrali molekule opsina ispod hromatofora, i otkrili da su ćelije u kojima se proizvode najosetljivije na plave talasne dužine.

Pored toga, svetlost može da prođe kroz hermatofore i da utiče na to koliko je opsina oslobođeno, te se na taj način  reguliše nivo pigmenta u hermatoforama.

Naučnici se slažuda je ovaj mehanizam manje zahtevan od samog oslanjanja na oči - jer deluje tako što detektuje količinu svetlosti i nema potrebe za stvaranjem komlikovane vizuelene slike. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Možda će vas interesovati i:

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:05
PROFESIONALNI RIBAR OTRKIO RAZLIKU IZMEĐU ALASA I RIBOLOVACA! Uplovite u čari reke: Kada te prvi put som udari preko zadnjice
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka