Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Bljesak nagore': Kako nastaje redak prirodni fenomen uočen iznad vulkana Akatenango?

Prirodni fenomen nedavno uočen iznad vulkana Akatenango - nije nemoguć, ali on takođe nije ni tako čest.

 Vulkan Acatenango Gvatemala_2050343591.jpg Izvor: Shutterstock

Olujnim nebom iznad vulkana sevale su munje, ali takav prizor se ne viđa svakog dana. Impresioniranom Deriku Stilu grmljavina nije smetala da sve to snimi.

Na Stilovom snimku našla se munja koja udara u vulkan tokom oluje, dok su dva vrha Piko Major i Jepokapa prekrili olujni oblaci.

"Skočio sam s motocikla i snimio eksplozije munja koje luduju, kao da pucaju uvis i osvetljavaju nebo iznad vulkana Akatenango u Gvatemali. Činilo mi se da seva u kontrasmeru", rekao je Stil.

Taj prirodni fenomen nije nemoguć, ali ni čest, naziva se "munja ili blesak nagore".

Šta je munja prema gore i koje vrste munja postoje?

Munje koje se kreću nagore nastaju kada postoji pozitivan blesak na relaciji oblak-zemlja. Promena električnog polja izazvana prethodnim bleskom dovodi do pokretanja munje nagore.

Tip munje nagore udara od vrha oblaka naviše, u stratosferu, a mnogo su ređe od munja koje udaraju prema tlu. Postoje tri vrste:

Crveni vilenjak, munja koja je tamna i crvenkasta, široka kilometrima, javlja se na oko 50 do 90 kilometara iznad oblaka. Traje samo nekoliko hiljaditih delova sekunde.

Plavi mlaz je vrsta munje koja ima plavu intenzivnu konusnu svetlost. Prostire se brzinom od 6.000 kilometara po satu, a dopire 20 do 50 kilometara iznad oblaka.

Patuljak je vrsta munje zelene boje, sa oblikom tanjira, prečnika oko 400 kilometara. Pojavljuju se oko 100 kilometara iznad oblaka. Traje manje od nekoliko hiljaditih delova sekunde.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka