Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučna ekspedicija koju je 'uhodio' narko-kartel otkrila novu vrstu zmije - ona sada nosi ime po čuvenom glumcu

Suočeni sa neposrednom pretnjom, naučnici su rešili da prekinu ekspediciju ranije. Ipak, ona je dovela do otkrića zmije koja je nazvana po čuvenom glumcu.

 Zmija Harison Forda-0797799792.jpg Izvor: Profimedia / AFP PHOTO / EDGAR LEHR PRESS / EDGAR LEHR

Otkriće ove nove vrste nije bio nimalo lak posao, prema rečima profesora Lera koji je predvodio tim peruanskih i američkih naučnika u Nacionalnom parku Otiši, u Peruu. Jednoj od najslabije istraženih teritorija na Zemlji, jer je dostupna samo helikopterom.

Jednom u prerijama, naučnici su zalutali u opasnu oblast zvanu "Peruova dolina kokaina", nesvesno kampujući pored piste podzemnog kartela - postali su meta trgovaca drogom. 

Devetog dana ekspedicije, Ler je čuo nepoznate glasove na voki-tokiju koji je tim koristio za komunikaciju, kada je shvatio da neko drugi koristi njihovu radio frekvenciju i da je u blizini. U danima koji su usledili, tim je otkrio da ih neko posmatra, uočili su dron kako leti iznad njihovih šatora, kao i tragove koraka na ulazu u kamp. Uprkos ovim znacima, naučnici su nastavili sa istraživanjem, sve do jedanaestog dana istraživanja kada su začuli zvuk motora aviona, i odlučili da prekinu ekspediciju nedelju dana ranije.

Zmija sa ćilibarskim očima dobija ime po čuvenom glumcu

Pored toga što su bili suočeni sa opasnošću, tim je profesionalno radi svoj posao i našao vrstu kojoj su dali ime Tachymenoides harrisonfordi. U pitanju je gmizavac dugačak do 40 cm, sa ćilibarskim očima i žućkastim i crnim šarama koje životinji pružaju savršenu kamuflažu za zaštitu od predatora. Ova vrsta je bezopasna za ljude, a hrani se uglavnom žabama i gušterima. Naseljava uglavom močvarna područja na velikim nadmorskim visinama u južnom Peruu, kao što su region Hunin i Кusko.

Naučnici smatraju da su ovakva otkrića izuzetno korisna, jer su gmizavci posebno podložni izumiranju. Prema studiji Nature, jedna petina svetskih gmizavaca je u opasnosti od izumiranja. Iz tog razloga je posebno važno otkriti što više njih, kao i njihove karakteristike - da bi se sačuvali.

Ironično je da je grupa istraživača rešila da novu zmiju otkrivenu u planinama Anda nazove po glumcu koji je oživeo lik Indijane Džonsa - Harisonu Fordu. U čijoj replici iz filma su se mnogi našli: "Mrzim zmije, Džok, mrzim ih!". Istina je da je glumac u stvarnom životu daleko drugačije odreagovao kada je čuo za počast koja mu je ukazana.

Ford koji se godinama bori za očuvanje životne sredine je ovo otkriće proslavio kao "podsetnik da ima još mnogo toga da nauči o našem divljem svetu". On je takođe dodao i da se "milion vrsta nalazi na ivici zaborava" i podsetio kako "imamo zadatak da popravimo naš narušen odnos sa prirodom".

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:32
Zmija
Izvor: TikTok/imsolal
Izvor: TikTok/imsolal

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka