Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatrena stihija se širi Grčkom: Kako da se zaštitite od požara ukoliko se nađete u njegovoj blizini?

Mnogi turista koji su se spremali da provedu odmor u Grčkoj - posebno na Rodosu, morali su da otkažu aranžmane zbog šumskih požara koji su zahvatili ovaj deo. Za kratko vreme, oni su se proširili i na druga područja: Кrf, Eviju...

 Požari u Grčkoj-0791832528.jpg Izvor: Profimedia

Nakon skoro nedelju dana nekontrolisanog širenja u kom je vatrogasna jedinica morala da se izbori sa više od 300 požara, mnogi od njih još uvek nisu suzbijeni, jer intenzivan dim otežava vidljivost. Isto tako, desetine profesionalaca iz drugih evropskih država, stigli su u Grčku da pomognu prilikom njihovog gašenja.

Dok se intezivno radi na sprečavanju širenja plamena i većeg haosa, Ministarstvo spoljnih poslova otvorilo je telefonsku liniju za turiste i stranace koji žele da se vrate u svoje zemlje, a Sekretarijat civilne zaštite je izradio plan pomoći građanima i preduzećima čiji su objekti ili domovi oštećeni.

Evakuacija na hiljade turista

Rodos je jedna od glavnih turističkih atrakcija Grčke, istorijsko i jedinstveno mesto na kom možete uživati u kristalno čistoj vodi i u tragovima antičke Grčke. Međutim, požar koji je izbio između Кiotarija i Lardosa, primorao je vlasti da evakuišu turiste koji su se našli u tom delu - kako bi izbegli moguću štetu.

Podaci od 22. jula sugerišu da je u Grčkoj do sada izgorelo više od 35.000 hektara zemljišta. Poređenja radi, prethodnih godina, tokom istog perioda taj broj je iznosio 6.600 hektara. Kada se posmatra cela Evropa, taj broj iznosi 173.000 hektara, što je znatno iznad proseka od 128.000 hektara tokom prethodnih godina.

Portparol vlade Pavlos Marijanakis izjavio je da je ovo najveća operacija evakuacije u istoriji zemlje, tokom koje je više od 19.000 ljudi prebačeno u bezbedna područja i prihvatilišta, kao što su konferencijski centri, hoteli i škole. I u tom smislu je istakao da je zaštita ljudskog života prioritet. 

U međuvremenu, Vatrogasna brigada takođe skreće pažnju na Atinu: region Atike je u stanju pripravnosti, pošto je požar koji je izbio severno od prestonice, prešao dvanaest kilometara za dva sata tokom prvog dana požara.

Od prošlog 12. jula, Grčka se suočava sa najdužim toplotnim talasom u svojoj istoriji, prema izjavama Marijanakisa. Međutim, toplotni talas i šumski požari su zahvatili čitav Mediteran, a ne samo Grčku. 

Šta to znači za zdravlje ljudi?

Pored toga što požari pričinjavaju veliku materijalnu štetu i predstavljaju veliku opasnost za biljni i životinjski svet, oni predstavljaju i opasnost za ljude. I to ne samo zbog opekotina, ili udisanja dima i čađi, već i zbog toksičnih čestica. Te iste PM 2.5 čestice su kako naučnici tvrde povezane sa uvećanim rizikom od nastanka astme, bolestima pluća i preranom smrću. 

Ali i da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme ukoliko dospeju u krvotok u velikim koncentracijama. Znaci trovanja ugljen-monoksidom u krvi uključuju glavobolje, vrtoglavicu, mučninu i dezorijentisanost. 

"Čestice dima su jedan od najotrovnijih oblika čestica koje možemo da unesemo u sebe", tvrdi hemičar Atanasios Nenes sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani. "Kada ih udišete, oni povećavaju šansu da dobijete bilo koju vrstu raka."

Šta treba da uradite ukoliko se nađete "okruženi" požarom?

Pored Rodosa i Atike, požari prete i Sardiniji, Kritu, Siciliji, kao i delovima jugozapadne Turske u narednim danima. Takođe, podaci sugerišu kako postoje šanse da do manje intezivnih požara dođe i u jugoistočnoj Francuskoj, severoistočnoj Austriji, istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Ukoliko ste se zaputili ka nekoj od ovih destinacija ili tek treba to da uradite, Crveni krst je izdao upozorenje kako da se zaštitite ukoliko se nađete u blizini požara: 

  • Ostanite pribrani 
  • Uverite se da ste na bezbednoj lokaciji i što dalje od dima
  • Ako se nađete u automobilu, zatvorite sve prozore i ventilacione otvore
  • Ako ste kod kuće, držite vrata i prozore zatvorene, ali otključane
  • Odmah pozovite hitnu pomoć - pre putovanja raspitajte se i zabeležite brojeve u telefon službi države u koju putujete
  • Navedite informacije o lokaciji i veličini požara, kao i sve druge relevantne detalje 
  • Nosite zatvorenu obuću, dugačke pamučne ili vunene pantalone i košulje dugih rukava, sa sobom ponesite i rukavice
  • Čim vidite dim navlažite maramicu vodom da zaštitite lice
  • Nosite peškire da bi ste i njih pokvasili i prekrili glavu, golu kožu ili da umotate stopala, u slučaju da treba da prođete kroz manje požare

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:07
POŽARI U GRČKOJ
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka