Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preokret kakavom se nisu nadali: Mužjak gorile Sali je dobio mladunče - kako je ovo moguće?

Već četiri godine čuvari jednog zoološkog vrta su vodili računa o osmogodišnjem mužjaku gorile - ili su bar oni tako mislili - po imenu Sali. A onda su jedno jutro ušli u njegov kavez i shvatili da imaju novog člana.

 Gorila sa bebom_1383003128.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Tim čuvara u Кolumbovom zoološkom vrtu i akvarijumu u Ohaju se pre nekoliko dana zaprepastio kada je ušao u kavez sa gorilom - gde su je našli sa mladunčetom u naručju. Da ne bude zabune, ova činjenica je iznenadila čuvare s obzirom da je zoološki vrt klasifikovao primerak kao mužjaka od njegovog dolaska u objekte 2019. godine. 

Priča o ovom rođenju je posebna i po tome što Кolumbov zoološki vrt kao jedan od svoja tri glavna fokusa stavlja na zaštitu ugroženih vrsta afričkih gorila i očuvanju njihovih staništa.

Kako je moguće da niko nije primetio da je u pitanju ženka i njenu trudnoću?

Gorile dele više od 97 posto svog DNК-a sa ljudima - što ih zajedno sa šimpanzama - čini jednom od najbližih vrsta čoveku na biološkom nivou.

Ovo je inteligentna i osetljiva životinja. Stoga, veterinari koji su svesni potrebe zaštite i očuvanja ove vrste, sve češće biraju da ne intervenišu u nezi, osim ako je to apsolutno neophodno iz medicinskih razloga. Poštujući na taj način njihov prostor i vreme potrebno za adaptaciju.

Bez rigoroznog pregleda životinje, teško je čak i stručnjacima da tačno odrede njen pol, jer su fizičke karakteristike mužjaka i ženke gorile praktično iste u mladosti - uključujući i razvoj njihovih polnih organa.

Počevši od 12. godine počinju da se pojavljuju njihove glavne polne razlike i ono što je izvesno jeste da one neće biti primetne narednih nekoliko godina. Mužjaci postaju sve veći, a neki imaju svoje prepoznatljivo srebrno krzno na leđima, kao i izbočine na glavama, koje se nazivaju sagitalni greben.

Što se tiče ženki, većina ne pokazuje znake trudnoće. Njagova krupna građa, koja prirodno uključuje ispupčen stomak, obično savršeno skriva embrion od početka do kraja trudnoće.

Šta se zna o novom stanovniku zoološkog vrta?

Otkrivanje pola majke nije jedina nepoznanica u ovoj situaciji. 

Кako je zoološki vrt istakao u svom saopštenju, čuvari su uzbuđeni zbog dolaska novog člana i već su se složili kako je najbolji način postupanja nakon njegovog dolaska, poštovati vreme adaptacije majke na novorođenče.

Pošto je mladunče rođeno bez komplikacija i zajednica ga je normalno prihvatila, veterinari će malo sačekati da obave zdravstveni pregled.
Кroz fotografije snimljene na daljinu i vizuelno posmatranje, grupa stručnjaka tvrdi da je beba gorile žensko. 

Kako je gorila zatrudnela? 

Period gestacije gorila iznosi otprilike 8 i po meseci i jedan je od najsličnijih po trajanju trudnoći čoveka. Iz tog razloga Кolumbov zoološki vrt procenjuje da je gorila zatrudnela krajem jeseni prošle godine.

Što se tiče identiteta oca, ovo je možda i najveća nepoznanica u čitavom slučaju, koja se može rešiti samo DNК testom.

Trenutno postoje ukupno 4 odrasla mužjaka u čitavom vrtu. Veterinari razmišljaju o DNK testiranju kasnije, tokom pregleda mladunčeta.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

04:47
BEOGRADSKI ZOOLOŠKI VRT DOBIO NOVOG STANOVNIKA! Može da skače preko dva metra, a u dvoboju sa bikom bi odneo UBEDLJIVU pobedu!
Izvor: Kurir teleivizija
Izvor: Kurir teleivizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka