Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde se nalazi najosunčanije mesto na našoj planeti? Primi istu količinu svetlosti kao i Venera tokom leta

Procene su da ovo mesto, dobije istu količinu sunčevih zraka koliko i Venera tokom leta.

 Pustinja Atakama_1104149660.jpg Izvor: Shutterstock

Nadmorska visina od 4.000 m na kojoj je pustinja Atakama u Čileu smeštena, doprinosi tome da prosečne dnevne temperature tokom zimskih meseci ovde budu oko 22 stepena Celzijusovih. Međutim, tokom noći, one mogu da se spute i na - 2 stepena Celzijusova. Dok se temperature tokom letnjih meseci kreću od 16 do 27 stepenih, Celzijusovih. Drugim rečima, klima i uslovi ovde su drugačiji od onih u drugim pustinjama. 

Međutim, ovo doprinosi i tome da region dobije više sunčeve svetlosti nego neka mesta koja se nalaze u blizini ekvatora. 

Najstarija pustinja na svetu je neverovatno mesto

Nakon što su rešili da izmere koliku to količinu svetlosti dobija Atakama, naučnici su se iznenadili kada su shvatili da ona drži rekord od 2.177 vati po kvadratnom metru. Poređenja, radi, to je ista količina koju planeta Venera primi tokom jednog leta, a koja se nalazi na manjoj razdaljini od Sunca nego naša planeta, ili skoro duplo manja količina od one koju prime gornji slojevi Zemljine atmosfere. 

Mnogi su se zapitali zašto se ovo dešava? A naučnici ističu da za to postoji nekoliko razloga. Pre svega jer se sunčevo zračenje prenosi kroz atmosferu, gde ga apsorbuje vodena para i raspršuju oblaci i aerosoli. Međutim, kako se Atakama nalazi na nadmorskoj visini koja se nalazi iznad sloja vodene pare i ima manje sunčevih oblaka onda ona prima veću količinu svetlosti. 

Drugi razlog je taj što se Čile nalazi na južnoj hemisferi, gde je tokom leta Zemljina orbita bliža suncu.  Što, kako stoji u studiji, rezultira porastom sunčevog zračenjau odnosu na severnu hemisferu za 7 procenata. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Bulletin of the American Meteorological Society. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:18
Nasmejano Sunce
Izvor: NASA / SDO / AIA
Izvor: NASA / SDO / AIA

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka