Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oblast poznata po vulkanskoj aktivnosti brojnija je za još jednog člana - eksplozivna erupcija rezultirala urušavanjem

"Beba" vulkan na poluostrvu Rejkjanes na Islandu od svog formiranja 10. jula ne prestaje da besni i izbacuje reke rastopljene lave.

 Island vulkan beba-0788858602.jpg Izvor: Profimedia

Naime, nakon niza od 7.000 manjih potresa do kojih je došlo pre 10. jula, usledila je podzemna erupcija koja je otvorila pukotinu u tlu jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika. Očevidci tvrde da je lava u tom trenutku počela da se izliva iz pukotine i da je tlo nastavilo da podrhtava narednih nedelju dana. 

Činilo se kako će se sve na ovome i završti, sve dok 18. jula nije došlo do promene u njegovoj aktivnosti. Nešto malo pre ponoći po lokalnom vremenu, "krater se napunio do vrha lavom i uzavrela fontana je počela da izbacuje bombe daleko izvan ivica vulkana".

Nekoliko sati posle ovoga i ogromne količine lave koja se izlila iz novonoastalog vulkana, njegove ivce su se urušile oslobađajući još veće količine lave ka severu i zapadu ovog udaljenog ostrva. Prema procenama stručnjaka, temperatura lave je oko 1.200 stepeni Celzijusovih. 

"Lava se nagomilala i ispunila vulkan iznutra prilično brzo, izazivajući pritisak na zidove. Tako nešto nije neobično, ali je spektakularno i zabrinjavajuće jer su ljudi bili blizu vulkanu kada se to dogodilo," objasnio je prof Ingibjorg Jonsdotir sa Univerziteta Island. 

Olakšavajuća okolnost u čitavoj situaciji je ta što je područje oko mesta erupcije nenaseljeno, stoga lava ne predstavlja opasnost po infrastrukturu ni ljude. Ipak, vatrogasci u najbližem gradu Grindaviku su u pripravnosti i predupređuju nastanak požara. 

Naučnici najavljuju da će u budućnosti pratiti aktivnost najmlađeg vulkana na Islandu, jer postoji opasnost da kvalitet vazduha od isparenja iz njega postane drastično lošiji, kao i da izazove požare u okolnim područjima. 

Region Rejkjanes je poznat po svojoj vulkanaskoj aktivnosti u poslednjih par godina i prema procenama stručnjaka predviđa se da će ovo postati najaktivnije vulkansko područje u budućnosti. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:21
VULKAN U KONGU
Izvor: Kristijan Iličić
Izvor: Kristijan Iličić

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka