Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aktivniji su tokom toplijeg vremena: Šta treba raditi u slučaju ujeda krpelja i koji simptomi ukazuju da je zaražen?

Stručnjaci upozoravaju da je svaki treći krpelj zaražen, evo šta treba raditi u slučaju uboda i koji su simptomi bolesti koje prenose.

 Uklanjanje krpelja_1998905360.jpg Izvor: Shutterstock

Leto je godišnje doba kada se pojavljuje veliki broj insekata poput krpelja. Suprotno onome što se uobičajeno misli, ovi paukoliki ektoparaziti se ne hrane samo krvlju pasa i mačaka, već i ljudi. I ne samo to, oni mogu preneti i ozbiljna oboljenja kao što je lajmska bolest ili pegavu groznicu.

Širom sveta postoji više od 900 vrsta krpelja, dok ih u Srbiji ima 12. Pored toga, iako se njihovo prisustvo oduvek povezivalo sa ruralnim područjima, istina je da se u rizik ne nalaze samo stanovnici sela: jedna studija je otkrila da su oni česti stanovnici zelenih površina i parkova u urbanim centrima. 

Кrpelj treba da bude pričvršćen za kožu osobe najmanje 36 sati da bi preneo lajmsku bolest.

Nisu sve vrste krpelja zaražene nekom bolešću, ali nemoguće je na prvi pogled znati koji jeste, a koji ne. Zbog toga je važno motriti na mesto gde vas je ugrizao i reagovati u slučaju određenih simptoma.

Iako se to ne dešava uvek, ugriz može izazvati crvenilo zahvaćenog područja (ponekad i do 5 cm u prečniku) ili osip na koži. Pored toga, simptomi da je krpelj preneo neku vrstu bolesti su i intenzivna glavobolja, otežano disanje, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde, ubrzan rad srca.

Ali, prva mera koju možete preduzeti je da sprečite da vas on uopšte i ubode. Kao što je poznato, ovi paraziti su prisutniji na zelenim površinama, stoga je poželjno da pre šetnje kroz šume i parkove obučete odeću dugih rukava i dublju obuću. Takođe, poželjno je naprskati telo i odeću nekim od repelenata na tržištu protiv krpelja. Nakon šetnje kroz šume ili parkove, treba proveriti kožu i odeću - posebno na skrivenijim delovima tela kao što su prepone, pazusi i vlasište. 

Ukoliko primetite krpelja na vama, obratite se stručnom licu kako bi ga skinuo. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka