Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Erupcija Hunge oborila još jedan rekord: Oluja kakva do sada nije beležena - munje su sevale 2.615 puta u minutu

Istraživanja su pokazala da je tokom erupcije vulkana Hunga na Tongi u januaru 2022. godine, oboren još jedan rekord.

 Hunga Tonga-0654965879.jpg Izvor: Profimedia

Tim istraživača iz SAD je proučavao zvanično najveću erupciju vulkana u ovom veku, koja je za 11 sati stvorila oblak pepela i vodene pare visok najmanje 58 km. 

"Ova erupcija je izazvala jaku oluju, kakvu do sada nismo videli", kaže vulkanolog Aleksa van Iton iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država.

Za 11 sati stvoreno 192.000 munja

Novi alat iskorišćen za proračune koji su došli do neverovatnih bojeva je zapravo kombinacija optičkih i radio očitavanja. Instrumenti su merili elektromagnento zračenje u vidljivoj i radio frekvenciji, te su uspeli da detektuje impulse električne struje. Koje su naučnici potom iskoristili u simulaciji i dobili podatke oluje praćene grmljavinom iznad Hunge u realnom vremenu. 

Ispostavilo se da je erupcija bila duža od onoga što se mislilo i da je bila sačinjena od pola milijarde električnih impulsa. Naučnici objašnjavaju da razlog za ovo leži u činjenici da je erupcija počela u vodi, što je dovelo do stvaranja velikih isparenja. Ovo je stvorilo idealne uslove za pojavu oluje sa velikim brojem munja. Ti bljeskovi su se na vrhuncu pojavljivali 2.615 puta u minuti, što je učinilo najintenzivnijom olujom sa grmljavinom u istoriji. 

Takođe, otkriveno je da su munje imale tendenciju da "surfuju" na talasima nastalim erupcijom, usled čega su formirani prstenovi širine do 250 km. 

"Nikada ranije nismo videli ništa slično, nema ničeg sa čim ove podatke možemo da uporedimo," objašnjava van Iton. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka