Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U sred nepregledne stepe, nalazi se planina: Veliki Bogdo - sveta planina na čijem vrhu živi jedan neobičan stanovnik

Na jugu Rusije, u sred nepregldne stepe - nalazi se neobičan prizor koji kao da ne pripada pejzažima naše planete.

 Veliki Bogdo_2001366449.jpg Izvor: Shutterstock

Zamislite da se nalazite daleko, daleko, unutar Astrahanjske oblasti, među ravnim i beskrajnim stepama. I onda odjednom ugledate dok se među njima uzdiže usamljena crvena planina. Prizor koji podseća na fotografije Marsa koje nam šalju roveri sa ove planete, a naučnici naknadno detaljno opisuju i objašnjavaju šta je na njima zabeleženo. Već ova činjenica spomenutu planinu čini jedinstvenom, iako se kako stručnjaci tvrde na njoj nalazi i jedan neobičan stanovnik. 

Legendarna planina 

Ova planina se zove Veliki Bogdo i ona predstavlja drevno svetilište kalmičkih budista. Nalazi se u blizini obale slanog jezera Baskunčak, odakle se vadi so. Ali i u pograničnim regionima sa Кazahstanom, gde se nalaze beskrajna travnata prostranstva, potpuno ravna - sa izuzetkom spomenute planine.

 Veliki Bogdo_1432618838.jpg Izvor: Shutterstock

Za nju se vezuje i legenda koja govori o nastanku, koju već kolenima unazad jedni drugima prenose loklani stanovnici po imenu Kalmici. Naime, planina je stajala na obali reke Ural, sve dok dva sveta Кalmika nisu odlučila da je prenesu na obale Volge.

Posle dugih molitava oni su natovarili planinu na leđa i poneli je. Usput je jedan monah počeo da sumnja, izgubio je snagu i planina je pritisnula obojicu i obojila se u crveno. Naučnici objašnjavaju da crvena boja planine potiče od gline iz permskog perioda koja izbija na njenu površinu. Ta glina je krhka i zato je zabranjeno hodati po njoj.

 Budistička statua na Bogdou_1043940829.jpg Izvor: Shutterstock

Stoga, svaki putnik koji prođe pored nje mora da je uoči, a nakon toga prvo što će se zapitati jeste: Na kojoj planeti se nalazi? A da stvar bude još interesantnija, unutar njih stanuju neobični stanovnici - škripavi gekoni. Mali gušteri koji ime duguju sposobnosti da proizvode zvuk koji podseća na škripu kada se nalaze u opasnosti. 

 Škripavi gekon_1432327430.jpg Izvor: Shutterstock

Ali najneverovatnija činjenica je to što oni žive samo na vrhu planine, i da veličina njihovog staništa jedva da prevazilazi dužinu fubalskog terena. Ukoliko krenete da silazite nekom od padina, nećete ih naći, kao ni u podnožju planine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Planina je sus-mus,ali mene intesuje 'skripavi gekon' jer me oci zanimaju! Koliko ja znam nijedno bice nema onakve oci,prosto neverovatno! Da li je ulovljen neki primerak?

Najnovije

Priroda

Nauka