Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razbijanje mitova vezanih za sindrom policističnih jajnika - problem sa kojim se susreće do 20 odsto žena

Sindrom policističnih jajnika je problem sa kojim se sreću mnoge žene savremenog sveta, ali ono što predstavlja jedan od glavnih problema jeste taj što se one tokom svoje borbe susreću sa gomilom dezinformacija.

 Cista na jajniku-0166188012.jpg Izvor: Profimedia

Kada je Lia u svojim kasnim dvadesetim primetila cistične akne na svom licu - pandemija je bila na početku, a dermatolog joj je sugerisao kako je uzrok najverovatnije nošenje maske. Potom su joj se pojavile "čekinjaste" dlake na bradi, a ona je za to okrivila svoje poreklo tj. etničku pripadnost. Ali kada je počela da dobija na težini, bez bilo kakvih promena u načinu ishrane i pored aktivnog načina života, zabrinula se.

Njen lekar opšte prakse je na osnovu analiza otkrio da ima visoke nivoe testosterona i dijagnostikovao hormonski poremećaj -  sindrom policističnih jajnika (PCOS). Savetovao joj je da izgubi nekoliko kilograma. Nakon tri godine i nekoliko različitih doktora, Lia se okrenula društvenim mrežama u potrazi za odgovorima; ali jedino što je tamo, uglavnom, uspevala da nađe jeste gomila dezinformacija.

Lia, koja je tražila da se njeno prezime ne objavljuje, otkriva da je tada shvatila kako je "PCOSTok" - hešteg koji korisnici TikTok-a uključuju u svoje video snimke da bi povezali sadržaj vezan za PCOS-u - zanimljiviji od posete lekarima, ali i da je mnogo toga što je tamo videla i pročitala u stvari gomila zabluda i laži.

Stručnjaci procenjuju da između 6 i 20 odsto žena ima PCOS, što uzrokuje niz različitih simptoma - u rasponu od pojave dlačica na licu i telu do neplodnosti. Da bi žene dobile i zvaničnu dijagnozu one moraju da imaju dva od ova tri simptoma: neredovne menstruacije (osam ili manje puta godišnje), visok nivo androgena (muških hormona poput testosterona) i nezrele folikule - koje se često nazivaju ciste - na jajnicima.

Poremećaj se najčešće dijagnostikuje tokom ženine borbe da zatrudni, ali spomenuto stanje utiče na mnogo više stvari od plodnosti. Žene sa PCOS-om imaju povećan rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, anksioznosti, depresije, nesanice, gojaznosti, raka endometrijuma, hroničnih upala i još mnogo toga. Kako androgeni utiču i na insulin, hormon koji upravlja nivoom glukoze u krvi, ne čudi podatak da između 65 i 95 procenata žena sa PCOS-om ima i insulinsku rezistenciju, a da više od polovine razvije dijabetes do svoje 40. godine.

"Uobičajena zabluda, čak i među lekarima, je kako je to samo reproduktivni problem", kaže Dženifer Rolands,  ginekološkinja specijalizovana za lečenje PCOS-a. Istina je da je to i reproduktivni i metabolički problem.

Naučnici imaju još mnogo toga da nauče o tome šta uzrokuje PCOS i zašto ovo stanje može dati širok spektar različitih simptoma. Neke od žena se bore sa viškom kilograma, dok su druge mršave. Neke imaju izuzetno visok holesterol i pate od nedostatka vitamina, dok druge sa tim nemaju problema. Treće lako zatrudne; a neke se godinanama bore da ostanu u drugom stanju.

Mnoge žene sa PCOS-om, poput Lie, su frustrirane nedostatkom jasnih uzroka i posledica, kao i mogućnostima lečenja njihovog stanja. Da bi odgovorili na njihovu očajnu potragu, veliki broj uticajnih ljudi - od pacijenata do ginekologa, dijetetičara, ličnih trenera i navodnih stručnjaka za "lečenje hormonalnih disbalansa" - rešilo je da se aktivira na društvenim mrežama, sa ciljem da popune praznine. Ali kako oni ne daju uvek precizne i tačne odgovore, ovo dovodi do još većih zabluda. 

Ovo su neke od najčešćih tvrdnji o PCOS-u koje se mogu naći na društvenim mrežama, ali i odgovori naučnika da li su istiniti i u kojoj meri: 

Postoje četiri tipa PCOS-a: Laž

Mnogi "stručnjaci" sugerišu da postoje četiri različita tipa PCOS-a, i da svaki od njih ima neki svoj uzrok: insulinsku rezistenciju, upalu, disfunkciju nadbubrežne žlezde ili prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula. 

Stručnjaci kažu da je ova karakterizacija pogrešna.

Čeruba Prabakar, ginekolog bolnice Lamorinda Gynecology and Surgery in Lafayette, u Kaliforniji, kaže da nema dokaza koji bi potvrdili da su ove teorije tače. Feliće Ramalo, vodeći dijetetičar u Alari, onlajn platformi na kojoj se mogu naći informacije vezane za lečenje PCOS-a, objašnjava da većina žena sa ovim sindromom ima i upalu i insulinsku rezistenciju, a ne samo jedno ili drugo.

Istina je da podskup žena sa PCOS-om ima visoke nivoe hormona koje proizvodi nadbubrežna žlezda, kao što je DHEAS - ali ovo je samo jedan od simptoma nastalih usled karakteristika stanja sa kojim se bore; to nije uzrok PCOS-a.

Prestanak uzimanja pilula za kontracepciju, takođe ne uzrokuje PCOS-a. Ukoliko se simptomi nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva inteziviraju, uzrok tome je verovatno taj što su lekovi tokom uzimanja snižavali testosteron i maskirali simptome. Nažalost, kada prestanete da ih uzimate, vaši androgeni ponovo rastu. 

Žene sa PCOS-om treba da prestanu da unose gluten i mlečne proizvode: Netačno

"Nema nikakvih podataka koji bi to potvrdili," žene sa PCOS-om treba da prestanu da jedu gluten ili mlečne proizvode samo u slučaju ako imaju alergiju na proizvode koji sadrže iste ili ukoliko boluju od celijakije, objašnjava Rolands.

Ramalo, čiji klijenti često imaju pitanja o restriktivnim dijetama kao što su bezglutenska, keto ili povremeni post, naglašava da su mlečni proizvodi i pšenica "hrana koja pružaja veliku količinu hranljivih materija potrebnih većini ljudi".

Ipak, promene u nezdravim životnim navikama su jedna od najboljih opcija za upravljanje PCOS-om, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). Postoje dve vrste dijeta - antiinflamatorna i dijeta sa malo ugljenih hidrata - za koje se pokazalo da utiču na poboljšanje simptoma povezanih sa ovim stanjem. Anti-inflamatorna dijeta je slična mediteranskoj, bogata bobicama, zelenišom i omega-3 masnim kiselinama iz ribe i maslionovog ulja, što može doprineti smanjenju upala u telu. Prema jednoj studiji manjeg obima, žene sa prekomernom težinom i PCOS-a koje su sprovodile antiinflamatornu dijetu tokom 12 nedelja, izgubile su 7 odsto svoje telesne težine i znatno poboljšale svoju krvnu sliku.

Dijeta sa unosom od 45 procenata kalorija iz ugljenih hidrata (što je manje restriktivno od keto dijete, koja dozvoljava unos samo 5-10 procenata kalorija iz ugljenih hidrata), pomogla je ženama da regulišu šećer u krvi, izgube neželjene kilograme, poboljšaju nivoe hormona i redovnost menstruaalnih ciklusa. 

Smanjenje hormona stresa, kortizola, leči PCOS: obmana

Iako neke studije sugerišu da žene sa PCOS-om ponekad imaju više nivoe kortizola od onih koje se ne bore sa sindromom, ovi nivoi obično i dalje spadaju u normalan raspon.

Simptomi koje influenseri sa društvenih mreža opisuju u video snimcima povezani su sa izuzetno visokim nivooima kortizola - simptom Kušingovog sindroma, koji je "potpuno drugačiji problem od PCOS-a", objašnjava Ramalo.

Ovo ne znači da povišen kortizol ne može da igra određenu ulogu u procesu PCOS-a, ali prema mišljenju Prabakara, "kortizol je uključen u sve". Nivoi kortizola variraju tokom dana, a uobičajeni testovi krvi su uglavnom netačni. "Oni nemaju tendenciju da zaista doprinosu celokupnoj slici", kaže Ramalo. "Ako je neko konstantno pod stresom, hajde da se samo pobrinemo za taj problem, umesto da pratimo nivoe kortizola."

Još jedan mit koji influenseri često propagiraju je da žene sa PCOS-om treba da izbegavaju vežbe visokog intenziteta jer kako tvrde one bi mogle da povećaju njihov kortizol - umesto toga preporučuju da se odluče za spore,  šetnje i život sa malo stresa. Rolands tvrdi: "Nema podataka koji bi ukazali da pacijenti sa PCOS-om ne mogu da rade intezivnije vežbe. U stvari, jedna mala studija je otkrila da su one žene sa PCOS-om, koje su radile tri treninga visokog intenziteta nedeljno, tokom osam nedelja, smanjile svoje nivoe kortizola."

Suplementi kao što je inozitol mogu preokrenuti PCOS: obmana

PCOS je doživotno stanje koje se ne može preokrenuti, ali postoje neki suplementi koji mogu olakšati simptome. Jedan od najbolje proučavanih suplemenata je inozitol.

Klinike za plodnost već dugo preporučuju inozitol za poboljšanje kvaliteta jajnih ćalija, bez obzira da li njihovi pacijenti imaju PCOS ili ne. Noviji dokazi sugerišu da on takođe može pomoći kod insulinske rezistencije i poboljšati mnoge druge simptome PCOS-a, ali naučnici još uvek istražuju na koji način on funkcioniše i koje simptome može, a koje ne može da leči.

Detoksacija materice čajem je moguća: Netačno

"Ne postoji takva stvar kao što je detoksikacija materice“, kaže Prabakar. Vaša materica nije toksična i ne treba je "čistiti“.

Međutim, postoje neki sastojci u čajevima koji mogu pomoći kod PCOS-a. Ramalo objašnjava da je čaj od nane, na primer, poznat po tome što pomaže u snižavanju nivoa testosterona kod žena sa PCOS-om. Zeleni čaj takođe može poboljšati simptome PCOS-a i smanjiti upale.

Nije uvek lako reći šta je tačno, a šta nije od onoga sa čime se susrećemo na društvenim mrežama, ali Lia ostaje oprezna u pogledu tvrdnji da će određene tablete izlečiti njen PCOS.

Ovaj tekst je originalno objavljen na američkom sajtu National Geographic-a. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka