Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evolucija leptira - od pre 100 miliona godina do modernih vremena: Gde su se pojavile prve vrste i kuda su se širile?

Sve je počelo pre 100 miliona godina u Centralnoj i Severnoj Americi, ali da bi "pokorili" ceo svet trebaće im još nekoliko desetina miliona godina.

 Leptiri_389485333.jpg Izvor: Shutterstock

Pre otprilike 200 miliona postojala je Pangea, superkontinent na kom su dominirale biljke iz porodice cikas i četinarske šume. Međutim, ona je u jednom trenutku počela da se raspada, a taj proces je bio spor i trajao je milionima godina. Severna Amerika je podeljena na dva dela, a sa njene zapadne strane pojavljuju se insekti biljojedi iz čijeg roda će se kasnije formirati prvi leptiri - pre oko 101.4 miliona godina. 

Oni su se potom proširili na delove koji su danas poznati kao Južna Amerika, Antraktik - kopnena masa sa toplom klimom, povezana sa današnjom Australijom i stigli do krajnjih granica tadašnjeg sveta s jedne strane. S druge strane, njihovo putovanje nije stalo jer su prešli preko Beringovog kopnenog mosta i širili se ka današnjim teritorijama Rusije pre oko 70-60 miliona godina. 

Odatle su krenuli ka jugoistočnoj Aziji, Bliskom istoku i rogu Afrike, ali ono što zbunjuje naučnike koji su rekonstruisali ovaj proces jeste to što su se oni iz nepoznatog razloga tu zadržali naredenih 20 do 15 miliona godina pre nego što će nastaviti ka Evropi. I konačno, pre 30 miliona godina, oni su se naselili i u njoj, ali upravo ova činjenica je prema mišljenju istraživača koji su radili na studiji objavljenoj u časopisu Nature Ecology & Evolution i razlog zašto ovde ima neuporedivo manje vrsta leptira nego u drugim delovima sveta. 

Kako naučnici danas ovo znaju?

Tim naučnika iz Prirodnjačkog muzeja na Floridi je rekonstruisao stablo leptira na osnovu gena prikupljenih od 2.300 vrsta iz 90 različitih zemalja sveta. Pored toga, svoje podatke su uporedili sa 11 retkih fosila ovih drevnih insekata za koje su imali precizne vremenske odrenice postojanja. 

Iako tvrde da je ova jedna od najzahtevnijih studija u kojima su učestvovali, sa sigurnošću se može tvrditi da su se oni pojavili pre oko 101,4 miliona godina u periodu krede. A kako su se hranili biljkama iz porodice mahunarki, koje nisu imale odbrambene mehanizme protiv insekata, oni su na njima preživljavali narednih nekoliko desetina miliona godina - sve dok se nisu prilagodili ishrani drugim vrstama biljaka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka