Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li primećujete da ste privlačniji komarcima od drugih? Naučnici kažu da je ovo možda razlog

Ukoliko ste razmišljali zašto neki komarac napada baš vas, a ne osobu pored - moguće je da je u pitanju vaš sapun.

 Komarac Izvor: Shutterstock

Komarac je insekt prisutan u gotovo svim delovima planete izuzev Antarktika, a do sada je registrovano preko 3.500 različitih vrsta. S toplim vremenom njihov broj se povećava, zbog čega tokom najtoplijih meseci mogu postati prave napasti kojih se nijeo lako rešiti. S druge strane, pored neprijatnosti koje njihovi ugrizi izazivaju, oni su i prenosioci mnogih bolesti poput malarije i virusa Zapadnog Nila. 

Svesni ove činjenice, naučnici svakodnevno pokušavaju da otkriju efikasne načine zaštite od njih. Jedna studija sada je otkrila da postoji velika verovanoća kako će vas miris sapuna učiniti mnogo privlačnijom metom za komarce

Studija je sprovedena na dobrovoljcima koji su morali da nose uzorke tkanine umesti rukava, pre i posle kupanja sa različitim vrstama sapuna. Ovo je učinjeno kako bi se izbeglo izlaganje samih dobrovoljaca i isključio efekat izdahnutog ugljen-dioksida i ispostavilo se da je pranje sa tri različite vrste sapuna povećalo privlačnost volontera. Dok je u slučaju samo jednog primećeno da ih je odbijao, što prema mišljenju stručnjaka može biti povezano sa mirisom kokosa koji prirodno odvraća komarce.

"Činjenica da koristimo te cvetne, voćne mirise i stavljamo ih na svoja tela znači da komarcu isti objekat miriše na cvet i osobu u isto vreme", rekao je Kleman Vinož sa Univerziteta Virdžinija. Ali i dodao kako su ispitivanja na dobrovoljcima koji su koristili sapune četiri različita brenda pokazali da se efekti razlikuju od osobe do osobe, najverovatnije zbog jedinstvenog mirisa pojedinica. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka