Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oblaci mogu da prenose potencijalno opasne bakterije, a neke od njih su otporne na antibiotike: Šta ovo u stvari znači?

Uzorci uzeti sa atmosfeske stanice u centralnoj Francuskoj ukazuju da se superbakterije mogu naći i u oblacima.

 olujni oblaci_1694358319.jpg Izvor: Shutterstock

Priča o najnovijem otkriću vezanim za bakterije nije uvod u apokaliptični film, ali je kako naučnici tvrde svakako vredno pomena i daljeg proučavanja - jer kako se ispostavilo, oblaci mogu da prenose potencijalno opasne bakterije na velike udaljenosti. 

"Bakterije o kojima govorimo obično žive na površini lišća ili u zemljištu", rekao je glavni autor Florent Rosi, kako prenose agencije. "Otkrili smo da ih vetar prenosi u atmosferu među oblake koji se nalaze na velikim visinama i da mogu da putuju na velike udaljenosti - širom sveta."

Prilikom istraživanja gena iz bakterija - otpornih na antibiotike, istraživači iz Kanade i Francuske su uzeli uzorke sa stanice za istraživanje atmosfere u centralnoj Francuskoj. Analize su im otkrile da u oblacima stanuje između 330 i 30.000 bakterija po ml vode, ili u proseku 8.000 bakterija po ml. 

Ono što im je najviše privuklo pažnju je i činjenica da su identifikovali 29 podtipova gena otpornih na antibiotike u bakterijama. Ipak, iako se studija nije bavila potencijalnim efektima po zdravlje ljudi usled širenja bakterija iz atmosfere, pretpostavka je da su rizici veoma mali. 

"Atmosfera je veoma stresno mesto za bakterije, a većina onih koje smo pronašli potiču iz životne sredine", za koje Rosi smatra da nisu preterano štetne za nas, što znači da ne treba da odustanemo od šetnje po kiši.

Ono što ostaje nejasno jeste da li će i kojom brzinom ti geni uspeti da se prenesu i na druge bakterije. Stoga će buduća istraživanja biti fokusirana na praćenje tih promena i pronalaska načina za ograničavanje širenja patogena.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Science of The Total Environment.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka