Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deluje kao hemijska kamuflaža - zaštita od komaraca za čiju efikasnost garantuju naučnici

Pored toga što su otkrili efikasan način za zaštitu od komaraca, materijal od koga se pravi je jeftin i lako dostupan.

 Ubod komarca_2288274469.jpg Izvor: Shutterstock

Daniel Vojnak i njegove kolege predlažu metodu zaštite od ujeda komaraca zasnovanu na celulozi, bogatom biološkom molekulu, lako dostupnom u otpadu drvne industrije, kao i lokalnom otpadu od hrane i papira.

Kada se celuloza tretira sumpornom kiselinom molekuli se sastavljaju u nanokristale celuloze, od kojih je moguće sklopiti otporan, providan zaštitini materijal. Kada se pomešaju sa vodom i malom količinom glicerola, ovi nanokristali mogu da se nanesu na kožu kao gel.

Tokom eksperimenta sa živim Aedes aegipti komarcima, jedan od istraživača je 10 minuta držao ruke u kavezu u kome je bilo prosečno 15 ženki komaraca. Ruka na kojoj je bio nanet gel celuloznog nanokristala pretrpela je značajno manje ujeda. Ali ne tako što je delovala kao fizička barijera - što je istraživače navelo na zaključak da je ovaj gel u stvari "hemijska kamuflaža" koja skriva isparljiva organska jedinjenja koja se oslobađaju iz naše kože, a koje ove dosadne insekte pozivaju na obrok.

U daljim testovima sprovedenim na repliciranoj koži, nanokristali celuloze sa dodacima indola koji odbijaju komarce bili su najefikasniji u sprečavanju "ujeda".

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka