Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije poznato da li njen otrov može da naudi ljudima: Otkrivena nova vrsta meduza sa 24 oka i pipcima nalik na vesla

Novootkrivena vrsta meduze ima nekoliko osobina koje je izdvajaju od drugih vrsta meduza kojima je slična.

 Mai Po rezervat_585245705.jpg Izvor: Shutterstock

Prikupljanjem uzoraka iz lokalnog jezera sa škampima u rezervatu prirode u Hong Kongu, naučnici su primetili neobične bezoblične mase dužine 1,5 cm u ogromnom broju. Ispostavilo se da su u pitanju meduze, providnih tela sa po 12 pipaka specifičnog oblika zbog čega su u mogućnosti da jure kroz vodu brže od većine drugih pripadnika svog roda. 

Analizma je otkriveno da su najsličnije meduzama iz roda Cnidaria, u koju spada i najotrovnija vrsta po imenu morska osa. Međutim, ono što ih je najviše iznenadilo jeste da ona ima 24 oka raspoređenih u grozdove od po 6 komada. 

"Pipci ove vrste meduza su povezani sa ostatkom tela preko dela koji podseća na veslo za čamac, što je razlikuje od drugih običnih meduza", rekao je profesor Ći Đianven sa Univerzitet u Hong Kongu koji je vodio istraživanje. "Još jedna njena karakteristika je da ima po šest očiju sa svake strane tela."

Vrsta je dobila ime Tripedalia maipoensis po rezervatu Mai Po u kom je otkrivena, iako je za sada još uvek nejasno da li može da se nađe i u Bisernoj reci kojom je jezero povezano spletom prirodnih kanala. Kao ni činjenica da li može da ožari ljude i nanese neku štetu, iako je utvrđeno da je njen otrov dovoljan da omami škampe lat. imena Artemia. 

Meduze iz roda Cnidaria kojima je najsličnijasu poznate po tome da se kreću tako što morska voda prolazi kroz njihove kanale koji prolaze kroz mišićne membrane na donjoj strani tela. Umesto toga, novootkrivena vrsta ima račvaste kanale koji se razdvajaju na nekoliko strana, što ih čini jedinstvenim u ovoj grupi. Takođe, primećeno je i da svaki skup očiju na telu ima par sa sočivima koji im omogućavaju da vide sliku, dok ostatak registruje samo količinu svetlosti. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka