Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegovo lice podseća na ovčije, a ima još osobina zbog kojih je specifičan - morski puž koji obavlja fotosintezu

Upoznajte morska bića koja svojim izgledom mnogima podsećaju na ovce.

 Costasiella Kuroshimae_1721003593.jpg Izvor: Shutterstock

Morski puževi predstavljaju jedan od najboljih primera biološke raznovrsnosti, zbog čega je među njima moguće naći i neke veoma jedinstvene vrste. Jedna od tih vrsta je Costasiella Kuroshimae, puž nešto veći od 10 milimetara koji je zbog svog izgleda prava zvezda društvenih. Na engleskom govornom području poznat je pod nadimkom "morska ovca".

Otkriven je 1993. godine kod obale ostrva Kurošima, u Japanu, a može se videti i u vodama oko Filipina i Indonezije. Ali, pored  izgleda, interesantna činjenica u vezi sa ovim morskim stvorenjima je njihova sposobnost da iz algi kojima se hrane izvuku maksimum. Oni sa algama takođe održavaju i veoma poseban simbiotski odnos.

Jedinstven primer simbiotskih odnosa

U prirodi postoje brojni primeri simbiotskih odnosa između organizama različitih vrsta: u većini slučajeva obe vrste pomažu jedna drugoj, ali u nekim slučajevima može se desiti i da jedna od njih koristi drugu - što je poznato kao kleptoplastika. Primer ovog procesa može se naći i kod puža sa neobičnim licem koji izgleda poput ovčijeg.

Drugim rečima,  kada ovi puževi progutaju alge oni ne vare hloroplaste - organele koje alge i biljke imaju i koje se koriste za fotosintezu - već ih "skladište", kako bi one nastavile da obavljaju svoju funkciju unutar njih. Na ovaj način, morski puževi ne samo da se hrane algama, već i koriste šećere koje proizvode hloroplasti, što im pruža veoma koristan alternativni izvor hrane za rast i razvoj u okruženju sa vrlo malo resursa

Još jedna od posebnosti ovih organizama su izrasline slične ušima koje imaju na glavi. Iako izgledaju kao uši ovce, one u stvari predstavljaju rinofore ili hemijske senzore, koje mnogi morski puževi koriste kao receptore ukusa. Ovi mali filamenti omogućavaju puževima da pažljivo ispitaju hemijske elemente prisutne u vodi u potrazi za hranom ili partnerom, iako im to i nije potrebno, jer su hermafroditi.

Kada reprodukcija počne, polažu između 2.000 i 4.000 jaja koja se izlegu nakon 4 dana, dajući larve koje će uskoro dobiti karakterističan oblik.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka