Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unutar komada 'fosilizovane munje' otkriven mineral kakav još nije zabeležen - koje tajne krije?

Prilikom udara u drvo, grom je stvorio oblik fosfornog materijala kakav do sada nije zabeležen. Veruje se da on predstavlja novu vrstu minerala, koji može da objasni neke procese iz najranijih perioda naše planete.

 Grom udara u drvo_204535378.jpg Izvor: Shutterstock

Fulgurit ili preciznije rečeno "fosilizovane munje" su pojava do koje dolazi nakon što grom udari u kvarcni pesak ili stene sa visokim sadržajem silicijum dioksida. U mnogo ređim situacijama on nastaje i kada udari u drvo, što se desilo nedavno na zapadnoj obali Floride. Naučnici sada tvrde da je tom prilikom nastao tip fosfornog minerala koji do sada nije otkriven na našoj planeti.

"Nikada do sada nismo videli da se ovakva vrsta materijala prirodno pojavljuje na Zemlji - minerali slični njemu mogu se naći u meteoritima i svemiru, ali nikada nigde nismo videli materijal identičan njemu", kaže geonaučnik Metju Pasek sa Univerziteta Južne Floride.

Udar groma koji sve menja

Istraživanja u laboratoriji su otkrila da je prilikom udara u drvo, ugljenik u njemu, kao i gvožđe koje se nalazilo oko njegovog korena u potpunosti sagoreo. Što je sve rezultiralo stvarenjem materijala veoma sličnog kalcijum fosfitu tj. CaHPO3, koji prema tvrdnjama naučnika igra značajnu ulogu u ciklusu fosfora - njegovo kretanje kroz litosferu, hidrosferu i bosferu Zemlje

"Prethodna istraživanja ukazuju na to da je munjevito smanjenje fosfata bilo široko rasprostranjen fenomen u ranim periodima planete Zemlje", kaže geonaučnik Tian Feng sa Univerziteta Južne Floride.

Pokušaj da se dobije identičan elemenat u laboratorijskim uslovima je bio neuspešan, što znači da su za njegov nastanak potrebni specifični uslovi. Ipak, naučnici ne gube nadu da će u budućnosti otkriti i ovu nepoznanicu, zajedno sa činjenicom na koji način je fosfor igrao ulogu u naranijem dobu razvoja naše planete. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Communications Earth & Environment.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka