Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krošnja ovog drveta široka je oko 40 metara u prečniku, a svi ga znaju kao Pinokijev hrast - zašto?

Malo ko zna da se između brda Monte Pizana i mesta Кolodi u Toskani, nalazi drvo koje po svojoj veličini ali i legendama koje ga okružuju izaziva divljenje.

 Pinokijev hrast_1205846032.jpg Izvor: Shutterstock

Ovaj hrast je visok 24 metara, dok njegovo deblo ima prečnik od 4,5 metara. Ali krošnja, to je njegov najimpresivniji deo - širi se u prečniku od 40 metara i ono što je još interesantnije nije jasno kojoj vrsti tačno pripada. Klasifikovan je kao rod Quercia, iako mnogi tvrde da to nije običan hrast jer su njegov žir, list i kora drugačiji od svega što se može videti u okolini. 

Njegova starost je takođe misterija, a pretpostavke su da je bio svedok dešavanja još u 15. veku. Iako je jedva izbegao sudbinu da bude posečen za vreme Drugog svetskog rata kako bi ga nacisti iskoristili za ogrev, ali čak ni to nije najzanimljivija priča vezana za ovog gorostasa. 

U stvari, dve priče su u pitanju - jedna je povezana sa vešticama, a druga sa ni manje ni više nego Pinokiom. Ali krenimo redom, u narodu je on najpoznatiji po imenu Hrast veštica, a razlog za ovo leži u činjenici da je on nekada navodno bio mesto oko koga su se okupljale večtice koje su ovde obavljale svoje obrede. 

Druga je i verovatnija, a vezuje se kao što je već rečeno za Pinokija - popularnog drvenog lutka iz sveta mašte Karla Kolodija. Navodno je baš ovo drvo pisca iz Firence inspirisalo za deo u kom je drvena lutka okačena na "veliki hrast" rukom Mačke i Lisice. Iz tog razloga se naziva i "Pinokijev hrast".

Da je priča istinita govore i podaci da je pisac svoje praznike provodio u ovim krajevima, pošto mu je majka bila poreklom iz Kolodija, sela u blizini.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka