Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žive u plitkim vodama i svetle - naučnici veruju da su oni inspirisali priče o demonima: Otkrivene tri nove vrste crva

Naučnici su otkrili tri nove vrste svetlećih crva, a ono što je interesantno u vezi ovih otkrića jeste da su po opisu gotovo identični sa dominima popularnim u japanskom narodnom predanju.

 Jokai demon-0619611789.jpg Izvor: Profimedia

Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon i Polycirrus ikeguchii su naučna imena koja su ponela tri novootkrivene vrste čekinjastih crva. Životinje koje žive u plitkim vodama Japana i emituju plavi i ljubičasti luminiscentni sjaj, zbog čega izgledaju kao maleni plamenovi dok se posmatraju sa obale. Upravo ova njihova osobina je najverovatnije bila inspiracija za nastanak priča o vodenim demonima, po imenu jokai. 

Naučnici su stoga dali latinska imena novootkrivenim primercima na osnovu mitoloških bića na koje najviše podsećaju, pa tako npr. onibio značava jokaie u formi letećih kugli koji su se prema predanju mogli sresti na visokim planinama i u šumama, a čiji jedini cilj je bio da putnike navedu na pogrešan put - nešto poput slovenskog lesnika

Aoandon je bila reinkarnacija demona terora, u obliku žene obučene u beli kimono sa oštrim crnim zubima, koja svetli plavičastim sjajem. Dok, ikeguchii nosi ime u čast direktora akvarijuma Notojima, koji je pomogao u otkrivanju crva. 

Rod Polycirrus je dobio ime po pipcima koji se nalaze u ustima crva, a koja su za njih veoma korisna jer ima pomažu da lakše dođu do hrane. Takođe, naučnici ističu da oni pripadaju drevnoj porodici crva staroj najmanje 505 miliona godina, a koja je preživela pet masovnih izumiranja. 

Ipak, ono što još uvek nije poznato jeste na koji način ove životinje stvaraju svetlost koju emituju i dodaju da je bioluminiscencija jedna od najzanimljivijih grana za proučavanje. 

"Nameravamo da iskoristimo naše nalaze da produbimo naše razumevanje molekularne prirode ovog fenomena i primenimo ovo znanje na razvoj novih tehnologija nauke o životu", rekao je glavni autor studije Naoto Jimi sa Univerziteta u Nagoji.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Royal Society Open Science.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka