Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove "zombi šume" varaju vreme, ali ne još dugo: Procene su da će oko polovine četinara sa Sijera Nevade - NESTATI

Autor Aleksandra Cvetić

Petina šuma Sijera Nevade u Kaliforniji se nalazi u područjima u kojima se tokom poslednjih nekoliko decenija klima izmenila. Naučnici ih nazivaju "zombi šumama", evo o čemu je zapravo reč.

 Nacionalni park Sijera Nevada_712480102.jpg Izvor: Shutterstock

NA PLANINSKOM venacu Sijera Nevade u Kaliforniji, mogu se naći čak tri nacionalna parka. Oni danas predstavljaju dom za žute i šećerne borove, kao i Daglasove jele. Drveće toliko visoko i impoznatno da je sam  pogled na njih dovoljan kako bi se reklo da su u pitanju izuzetne biljke, međutim, malo njih zna da ova stabla kriju jednu tajnu - žive na pozajmicu.

Naime, oko 20 odsto ovih četinara živi u "šumi zombija", koja ne može da se prilagodi novonastalim klimatskim uslovima. Istraživači veruju da bi ovaj broj do kraja veka mogao i da se udvostruči, čak i ako se emisije gasova staklene bašte smanje prema predviđenim planovima. Ili ukoliko ne dođe do neke ekstremne suše ili požara, koji bi mogli da unište čitave ekosisteme zauvek. 

"Oni varaju smrt, na neki način", objašnjava ekolog i bilogo Ejveri Hil sa Univerziteta Stanford i glavni autor studije.

Drveće se penje na veće nadmorske visine 

Uz pomoć podataka koji su prikupljani u proteklih 100 godina, istraživači su napravili kompjuterski model koji pokazuje kako su se četinari iz oblasti Sijera Nevade "popeli" na više nadmorske visine i to za 36 m. Međutim, ono što se takođe promenilo od kad je planeta počela ubrzano da se zagreva jeste i temperatura koja pogoduje ovim četinarima, stoga da bi se opet našli na visini koja im odgovara oni bi morali da se popnu za još najmanje 150 m. 

Neka zrela stabla mogu da nastave da rastu u ovim uslovima, ipak, procene su da to nije slučaj i sa mladim stablima. Dok kao glavni razlog za ove promene, istraživači ističu klimatske faktore - promene u količini padavina i zimskim temperaturama, na promene su takođe uticale i agresivne strategije za suzbijanje požara.

Mapiranje prošlih i potencijalnih promena u šumama može pomoći da se uspostave prioriteti i na taj način bolje rasporede ograničeni resursi, bilo da se radi o produženju života zombi šuma ili podržavaju područja u kojima se vegetacija i klima i dalje podudaraju, zaključak je naučnika.

Istraživanje je objavljeno u časopisu PNAS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka