Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Između Severne i Južne Koreje nalazi se demilitarizovana zona, a u njoj - riznica bioraznolikosti

Nakon sukoba između Demokratske Nardone Republike Koreje i Republike Koreje, formirana je demilitarizovana zona. Na njoj danas ne žive ljudi, ali se zato između ograda i mina nalazi jedan zanimljiv i nedovoljno istražen svet.

 DMZ_1872646732.jpg Izvor: Shutterstock / Eleanor Scriven

Rat između Severne i Južne Koreje se pravno nikada nije završen, primirje je potpisano 1953. godine, i taj dokument je i dalje na snazi. Iako u primirju, suživot stanovnovnika ove dve države gotovo i da ne postoji. Neke druge vrste ipak, savršeno rastu i napreduju.

Google Arts and Culture u saradnji sa nekoliko institucija fotografisao je i istražio zonu koja se nalazi između Severne Koreje i Južne Koreje i kamerom zabeležio visok nivo bio raznolikosti.

"Posle Korejskog rata, tokom vremenskog intervala od 70 godina u demilitarizovanoj zoni gotovo da nije bilo ljudi, a uništena priroda se sama oporavila", kako stoji na spomenutom sajtu. "Kao rezultat toga, nastao je novi ekosistem kakav se ne može naći u gradovima i postao utočište za divlje životinje."

Danas je ova zona dom 6.168 životinjskih i biljnih vrsta, od kojih se čak 38 odsto smatraju ugroženim - poput ždralova, mošusnih jelena, planinskih koza i vidri koje se - za razliku od ljudi - bez ograničenja kreću između dve susedne zemlje.

Ipak, istraživače je najviše oduševio snimak azijskog crnog medveda - Ursus thibetanu, koji je na ovom prostoru viđen prvi put posle 20 godina. Stoga oni sada pozivaju obe strane na saradnju i stvaranje zaštićenog rezervata prirode.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka