Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislili su da više nije živ: Beloglavi sup Darko viđen na teritoriji Srbije nakon 15 godina

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je na svom profilu na društvenim mrežama objavila da je beloglavi sup Darko, uočen u Srbiji nakon 15 godina.

 Beloglavi sup_109796303.jpg Izvor: Shutterstock

Beloglavi sup Darko, koji nije viđen 15 godina otkako je spasen iz Sjeničkog jezera, ponovo se pojavio u Srbiji, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica. Kako je navedeno na Fejsbuk nalogu te organizacije, Darko je upao u Sjeničko jezero 2. avgusta 2007.

U to vreme, dodaje se, još nije bio izgrađen prihvatni centar za oporavak supova, pa su ptice oporavljane u neuslovnim prostorima po štalama, garažama ili podrumima. Da ne bi maltretirali pticu neuslovnim smeštajem tim Fondacije brzo je reagovao i markirao i pustio Darka već 8. avgusta 2007. godine i od tada ga niko nije video.

"Čudan je osećaj kada posle 15 godina prepoznate supa za koga ste verovali da nije preživeo. Kao da ste sreli starog prijatelja", piše u objavi. Kaže se i da je Darko prvi sup kome je Fondacija odredila pol i poslednji kome nije stavljen kolor prsten koji je uveden u upotrebu tek od 2008. godine.

"Darku je krilna markica davno otpala i ostao mu je samo metalni prsten koji je trajna markacija. Međutim, metalni prsten se teško može očitati, jedino ako ptica ponovo dođe u naše ruke bilo kao uginula ili uhvaćena. Iz tog razloga je Darko ostao nevidljiv za nas sve ovo vreme", navodi se u objavi.

Član Fondacije Saša Preradović, koji je profesionalni fotograf, krajem prošle godine izradio je prvu studiju na fotografisanju supova.

 "Analizom fotografija uspeli smo sa njih da pročitamo metalni prsten i identifikujemo Darka zaboravljenog supa. Na hranilištu smo beležili stare supove koji su posedovali metalni prsten ali ne možemo da ih očitamo. To su zaboravljeni najstariji supovi stari od 20 do 30 godina. Zato je neophodno da otvorimo klopku za supove jer je to jedini način da dođemo u mogućnost da identifikujemo ove ptice", navodi Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Izvor: TANJUG / RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sanja

Bravo Darko!

Najnovije

Priroda

Nauka