Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U telima orki otkrivene opasne hemikalije: Mogu da utiču na reprodukciju, razvoj, kognitivne funkcije i na nervni sistem

Orke se danas bore sa čitavim nizom problema, od gubitka staništa do nedostatka hrane, a nedavno je tom spisku dodata još jedna opasnost - hemikalije!

 Orka iskače iz vode Izvor: Shutterstock

U telima orki do sada su otkriveni "visokotoksični i kancerogeni preparati, pa čak i insekticid diditi", a naučnici su nedavno otkrili još jednu opasnu hemikaliju.

Tim naučnika sa Univerziteta Britanske Kolumbije, Ministarstva poljoprivrede i hrane Britanske Kolumbije i Kanade za ribarstvo i okeane pronašao je hemikaliju poznatu kao 4 NP (četiri nonilfenol) u jetri i tkivima kod 12 uginulih orki, prenosi RTS.

Istraživač Huan Hose Alava istakao je da pronađene hemikalije pripadaju alkilfenolima, a oni su veoma toksični.

"Pronađeni zagađivači u telima orki mogu da utiču na reprodukciju, razvoj, kognitivne funkcije i na nervni sistem", istakao je Alava.

Te hemikalije potiču iz kanalizacionog mulja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe ih ima i u deterdžentima i kozmetičkim proizvodima.

U telima orki pronađena je i hemikalija PFAS, koje ima u ribi, vodi za piće u ljudskoj krvi. Tva hemikalija povećava rizik od karcinoma i bolesti jetre. Naučnici misle da se zagađivač nalazi i u hrani.

Pored gubitka staništa i klimatskih promena, orke se bore i za hranu. Veliki ulov ribe ove životinje ostavlja bez hrane.

"Nedostatak kvalitetne hrane utiče na reprodukciju orki. Hemijske supstance se razmenjuju između majke i fetusa, pa je malo zdravog podmlatka", istakla je naučnica Debora Džajls, direktorka neprofitne organizacije "Vajld orka".

Kako je naveo istraživač Huan Hose Alava, nedostatak podataka u istraživanjima ostavlja mnogo pitanja bez odgovora.

"Zagađivači su i poliaromatični ugljovodonici koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva. Što više istražujemo kitove ubice, nalazimo sve više hemikalija koje je napravio čovek, a koje kroz lanac ishrane stižu i u tela predatora. Pretpostavljam da je sve ovo samo vrh ledenog brega", istakao je Irvin Šulc, koji učestvuje u programu za zaštitu životnu sredinu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka