Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon tri meseca oporavka ris Rista se vraća kući: Njegovo kretanje po NP "Đerdap" će se pratiti pomoću GPS ogrlice

Kada je sredinom novembra na putu koji prolazi kroz NP "Đerdap" nađen povređeni ris, preduzete su akcije da se on zbrine i oporavi. Zato se on danas vraća u svoje prirodno stanište.

 Balkanski ris_1132779164.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Oporavak risa koga je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali uspešno je završen i spreman je za povratak u prirodu.

Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris će biti markiran, opremljen GPS ogrlicom i vraćen u svoje prirodno stanište na području Nacionalnog parka "Đerdap".

Ministarstvo zaštite životne sredine je koordinisalo akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, koji je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ris Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalog parka "Đerdap", prva je jedinka risa koja će biti praćena na taj način u Srbiji.

GPS ogrlicom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se, pored ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji i područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka