Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pretraživanjem žarišta meteorita na Antarktiku otkrivena ostava - najveći među njima je ima 7,6 kg

Naučnici na Antarktiku su na osnovu proračuna veštačke inteligencije otkrili žarišta u kojima se mogu naći meteoriti, na jednom od njih je otkriveno ovih pet kosmičkih stena.

 Meteorit Antartik-0658483323.jpg Izvor: Profimedia

U blizini stanice princeze Elizabete na Antarktiku koja pripada Belgiji, tim naučnika je početkom januara otkrio ostavu meteorita. Oni navode da je od njih pet, najviše pažnje privukao pažnju onaj koji je po veličini svrstavan u red većih koji su nađeni u ovom delu sveta i koji teži 7,6 kg.

Ono što je interesantno jeste da se oni nisu skoro srušili na Zemlju, već da su najverovatnije tu bili zakopani hiljadama godina. Ali da su se pomeranjem glečera opet vratili na površinu, dok im je sredina u kojoj su se nalazili toliko dugo omogućila da ostanu savršeno očuvani.

"Objekti potiču iz asteroidnog pojasa, koji se nalazi između orbite Marsa i Jupitera, i verovatno su pali na arktički led  pre nekoliko desetina hiljada godina", objašnjava naučnik ekspedicije Rioga Maeda sa Univerziteta u Briselu.

On dodaje da su istraživači do sada uglavnom morali samostalno da pretražuju ledene pokrivače prilikom potrage, ali sada je ona sužena uz pomoć satelitskih podataka i veštačke inteligencije koja je identifikovala delove gde se oni mogu nalaziti. Upravo na jednom od tih žarišta otkriveni su i spomenuti meteoriti.

Međutim, naučnici su i pored sve moguće pomoći modernih tehnologija morali da ulože mnogo truda kako bi otkrili ovu ostavu. Pre svega jer je morala da se pretraži velika površina na kojoj se nalazilo i dosta drugih nemeteoritnih stena.

Ova ekspedicija je bila prva koja je pretražila potencijalna žarišta meteorita na osnovu podataka iz studije koja je obavljena 2022. godine, a uspeh sugeriše da će njihovim stopama uskoro krenuti i drugi istraživači. Prema procenama na njih čeka oko 300.000 meteora, što znači da je do sada pronađeno samo oko 15 odsto njih na Antarktiku

Tim se nada da će pronaći još sličnog materijala kako bi saznali nešto više o našem kosmičkom susedstvu. Jer kako ističu, proučavanje meteorita pomaže da razumemo svoje mesto u svemiru i što je njihov uzorak veći to je veća šansa da ćemo u tome biti uspešniji.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka