Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vole da jedu puževe i žive na drveću - zbog ovoga bi uskoro mogle i da nestanu: Otkriveno 5 novih vrsta zmija

Među krošnjama kolumbijskih i ekvadorskih prašuma, istraživači su otkrili pet novih vrsta zmija. A jednoj od njih ime je dao čuveni holivudski glumac.

 Prašume Ekvadora_592905509.jpg Izvor: Shutterstock

Naučnici iz Fondacije Kamai su upravo objavili da je u džunglama koje se protežu od pacifičke obale Kolumbije i severno do Paname, otkriveno pet novih vrsta zmija. Pored toga oni smatraju da su tek zagrebali po površini kada je otkriće novih vrsta u ovom regionu u pitanju, ali i da postoji opasnost da se mnoge od njih suoče sa nestankom ukoliko se ne prestane sa nelegalnom ekspolatacijom zlata i bakra. 

Čast da jednoj od njih da ime je pripadala glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu Dikapriu, koji je odlučio da zmiju narandažstih očiju nazove po majci IrmelinSibon irmelindicaprioae, može da naraste i do 38 cm, a tokom večeri najviše voli da provodi vreme na palminim listovima u potrazi za svojom omiljenom hranom, puževima. Ona se ne brani ujedima, već tako što se obmotava oko svoje glave i ispušta neprijatan miris.

Ostale novootkrivene zmije nose naučna imena Sibon canopy, Sibon marleyae, Sibon vieiraiDipsas welborni. Glavni autor studije i direktor fondacije Kamai, Alehandro Artega, objašnjava da su on i njegov tim prvobitno morali da izrade evoluciono drvo roda Dipsadinae, na osnovu analiza njihovog genetskog materijala i utvrde koje se zmije dovoljno razliku od najbližih rođaka da bi bile proglašene novim vrstama. Krajnji zaključak je bio da njih pet ispunjava uslove.  

Pored toga, istraživači smatraju da bi novootkrivene zmije već mogla da se nađe na Crvenoj listi Međunarodne unije za očuvanje prirode, pošto se šume u kojima žive svakodnevno smanjuju usled krčenja i nelegalnih radnji ekspoatacije zlata i bakra u regionu. Pored toga, usled navedenih aktivnosti, zagađenje potoka i reka u kojima žive puževi kojima se hrane je sve veća, pa se i njihov broj smanjuje. Drugim rečima, postoji mogućnost da ove zmije uskoro neće imati šta da jedu. 

"Kada sam prvi put istraživao prašume oko reke Nangarike tokom 2014. godine, sećam se da sam mislio kako je to mesto neotkriveni i netaknuti raj", objasnio je Arteaga. Ali danas to više nije slučaj, jer je nekadašnji raj za kratko vreme pretvoren u pustoš usled delovanja rovokopača. 

Rezultati studije su objavljeni u časopisu ZooKeys.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka