Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo ostrvo je postojalo samo sedam godina - šta su naučnici otkili na njemu?

Ovo ostrvo je postojalo svega sedam godina, ali za to vreme naučnici su uspeli da ga posete i otkriju neke njegove tajne.

 hunga tonga-0443731817.jpg Izvor: Profimedia

NAKON ERUPCIJE podvodnog vulkana Hunga Tonge - Hunga Hapai iz 2022. godine, ceo svet su obišle vesti o strahovitoj eksploziji. Mesecima se moglo čitati o njegovoj jačini i razornoj moći. Međutim, ovo nije prvi put u novijoj istoriji da je eruptirao, jer to se desilo i 2009. i 2015. godine. Nakon čega je u njegovoj neposrednoj okolini stvoreno ostrvo - koje je u međuvremenu nestalo - ali koje je biolozima otkrilo mnoštvo zanimljivih tajni. 

"Mislili smo da ćemo ovde naći organizme koje pronalazimo nakon povlačenja glečera, ili cijanobakterije, tipičnije vrste ranih kolonizatora - ali umesto toga pronašli smo jedinstvenu grupu bakterija koje metabolišu sumpor i atmosferske gasove.", objašnjava mikrobiološki ekolog Nik Dragon sa Univerziteta Kolorado. 

Kolonizovanje ostrva

Vrlo brzo nakon "izranjanja" ostrva, naučnici su ga i posetili, a ujedno i uzeli 32 uzroka tla. Potom su ih ekstrahovali i sekvencionirali DNK. I šta su saznali? Da su biljke brzo nakon što se formiralo, kolonizovale ostrvo. I to najverovatnije pomoću semenja iz ptičjeg izmeta. Šta se dešavalo tamo gde nije bilo vegetacije? U tim delovima su otkrivene neočekivane bakterije i arheje, za koje naučnici sumnjaju da su došle iz dubokog podzemlja.  

"Jedan od razloga zašto mislimo da ovde vidimo ove jedinstvene mikrobe je zbog svojstava povezanih sa vulkanskim erupcijama: puno sumpora i gasa vodonik-sulfida, koji verovatno podstiču jedinstvene taksone.", kaže Dragon.

Pored toga što je ovo bila jedinstvena prilika da otkriju nešto više o novoformiranom ostrvu, istraživnanja su im dala i jedinstven uvid u to šta se dešava i na drugim sličnim kopnenim masama - o kojima ne znaju mnogo. Pre svega jer je ovo tek treća kopnena masa koja se u zadnih 150 godina pojavila. I ono što je možda još značajnije, jeste činjenica da sićušne stanovnike ovog ostrva više niko neće ni imati priliku da proučava jer je nakon sedam godina postojanja, na spektakularan način ostrvo završilo svoj život. 

Rezultati studije su objavljeni u mBio.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka