Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prilagodi se ili umri: Čopor vukova doplivao na ostrvo, istrebio populaciju jelena na njemu i napravio neočekivani izbor

Na jednom udaljenom ostrvu u Aleksandrovom arhipelagu, jedan čopor vukova se našao u fokusu istraživanja.

 Vukovi na Aljasci-0350994720.jpg Izvor: Profimedia

PRIJATNO OSTRVO se nalazi na Aljasci, ili možda preciznije rečeno u Aleksandrovom arhipelagu. Karakterističnom po tome, da se u njemu nalazi još najmanje 1.000 sličnih formacija na kojima se mogu naći brojne divlje životinjske vrste. I ništa ovde ne bi bilo neobično da jednog dana tokom 2013. godine na spomenuto ostrvo nije doplivao čopor vukova u potrazi za hranom. 

Ubrzo su počeli da love jelene i za svega par godina su uspeli da ih istrebe. Suočeni sa novim poteškoćama, vukovi su još jednom rešili da se prilagode. S tim što ovaj put nisu otplivali na novo ostrvo, već su jelene u ishrani zamene vidrama. 

Vidra na meniju

Da se nešto čudno dešava sa populacijom životinja na Prijatnom ostrvu, naučnici su shvatili još 2015. godine. Nakon čega su rešili da pomno prate čopor vukova i beleže sve promene.

"Oni ne samo da redom 'čiste' mrtve ili stare morske vidre, već ih i proganjaju, love i ubijaju kako bi ih pojeli", kako kaže koautorka studije i biolog Grečen Rofler sa Odeljenja za ribu i divljač Aljaske. Stoga su, on i njegov tim, pričvrstili GPS ogrlice na neke od članova čopora i analizirali podatke koje su uspeli da izvuku iz njih. S druge strane oni su prikupili i DNK uzorke vukova, koji su im omogućili da rekonstruišu njihov način ishrane. 

Kada su sve uporedili, shvatili su da je između 2015. i 2020. godine, u ishrani vukova jelen zamenjen morskom vidrom i da je njihova zastupljenost sa 25 posto, porasla na 57 posto. Podaci sa ogrlica su takođe potvrdili da vukovi nisu napuštali ostrvo i nisu lovili nigde drugde, a da je većina od 689 zabeleženih tačaka sa GPS lokatora skoncentrisana na obalama. 

"Ono što me je zaista iznenadilo je da su morske vidre postale glavni plen vukova na ovom ostrvu", rekao je Rofler. "Povremeno jesti morsku vidru koja je završila na plaži mrtva, to nije neobično. Ali činjenica da ih vukovi jedu toliko, ukazuje da je to postao široko rasprostranjen obrazac ponašanja u ovom čoporu i da su se brzo prilagodili novoj situaciji."

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka