Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U dolini Neretve uočena retka ptica: Gipsy je ženka ćelavog ibisa i njena vrsta se smatra izumrlom u Evropi

Jedna ženka ćelavog ibisa čija vrsta se smatra gotovo izumrlom, se prema tvrdnjama organizacije Biom trenutno nalazi na području doline reke Neretve.

 Ćelavi ibis_2005581302.jpg Izvor: Shutterstock

"Nakon što je odletela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru, s Hvara je nastavila južno sve do Slanog, nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletela u deltu reke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja, kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj", objavili su uz molbu da je posmatrači ne uznemiravaju ukoliko se nađe u njihovoj neposrednoj blizini. 

Ptica je u Hrvatsku stigla krajem decembra, kako piše Index, a prenosi N1. 

Ovu retku pticu možete pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu uneti fotografije i informacije o zapažanjima. A razlog zašto je pojava ćelavog ibisa podigla toliku prašinu je taj što se on smatra izumrlom vrstom u Hrvatskoj i ostatku Evrope, kao i gotovo izumrlom u svetu. Njegove male kolonije su se održale u Maroku i Turskoj, dok se sa jedinkama koje se nalaze u zatočeništvu sprovode projekti reintrodukcije na evropska gnezdilišta.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka