Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Crvenoj listi više od 42.100 vrsta, a irvasi i carski pingvini među najugroženijima - upozorava WWF

Organizacija za zaštitu okoline WWF je istakla irvase i carske pingvine sa Crvene liste ugroženih vrsta da bi ilustrovala pretnje sa kojima se suočavaju životinje širom sveta.

 Carski pingvini_1929493523.jpg Izvor: Shutterstock

HILJADE VRSTA suočava se s padom populacije i sve većim brojem pretnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izveštaju.

"Međunarodna crvena lista sada broji više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene", rečeno je iz organizacije pozivajući se na Crvenu listu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Godine 2000. najveća svetska populacija divljih irvasa u regionu Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milion životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, a kao glavne razloge WWF navode klimatske promene i krivolov, prenose agencije. 

Organizacija je takođe istakla da ove godine nije ništa učinjeno kako bi se carski pingvini zaštitili. Dok trenutne prognoze sugerišu da će 80 do 100 posto kolonija izumreti do početka 22. veka ukoliko emisije štetnih gasova ostanu na istim nivoima. 

Ali i podseća na ovoletnji masovni pomor ribe u reci Odri, koji je uticao na populaciju ugroženih baltičkih jesetri.  Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ispuštanje soli u kombinaciji s niskim nivoom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge - Prymnesium parvum-a.

WWF je istakao i pozitivne primere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji. Te su životinje skinute s liste ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Uprkos tome, potrebne su dodatne mere kako bi se kitovi zaštitili od pretnji poput ribolova, brodskog saobraćaja i zagađenja. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka