Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokom 2022. godini otkriveno 146 novih vrsta životinja, biljaka i gljiva - jedan reptil je apsolutni rekorder na spisku

Od stenovitih vrhova planina u Brazilu do koralnih grebana u blizini obala Maldiva, naačnici su otkrili ukupno 146 novih vrsta životinja, biljaka i gljiva u 2022. godini.

 Nove vrste_1125582269.jpg Izvor: Shutterstock

KRAJEM SVAKE GODINE grupa istraživača iz Akademije nauka u Kaliforniji sumira otkrića svojih kolega i objavljuje izveštaj o novootkrivenim vrstama životinja, biljaka i gljiva, kako bi proširili naše zananje o biodiverzitetu Zemlje i poboljšali šanse da zaštitimo svet prirode. 

Na osovnovu prikupljenih podataka oni su došli do zaključka da je 2022. godine otkriveno 146 novih vrsta životinja, biljaka i gljiva, među kojima su najbrojniji bili gušteri - njih čak 44, zatim mravi - 30, morski puževi - 14 i biljake skrivenosemenice - takođe 14 novih vrsta. U njihovom društvu se našlo i 13 morskih zvezda, 7 riba, po 4 vrste buba i ajkula, kao i 3 moljca, po 2 crva, pauka, lišaja i žaba krastača, kao i jedna školjka, biljna vaš i peščani dolar - vrsta morskog ježa. 

Ove vrste su otkrivene na 6 kontinenata i u 3 okeana, pružajući još jednom dokaz koliko je naša planeta neistražena. U nastavku ispod možete otkriti neke od najupečatljivijih primeraka sa ovog spiska: 

1.  Cirrhilabrus finifenmaa

U bukvalnom prevodu njeno ime bi glasilo "vila sa velom od ruže", ujedno i prva riba sa Maldiva koju je opisao lokalni istraživač i dao joj naziv na lokalnom jeziku čiji cilj je da opiše ružičaste nijanse slične onim koje se mogu videti na nacionalnoj biljci ovog udaljenog ostrva. 

2. Paruroctonus soda i Paruroctonus conclusus

Zajedno sa naučnicom Loren Espozito, srednjoškolci Haper Forbs i Prakrit Džejn su otkrili dve nove vrste škorpija - Paruroctonus sodaParuroctonus conclusus. Ono što je za sada poznato kada su one u pitanju je da su malih dimenzija i da naseljavaju pustinje centralne i južne Kalifornije. S tim što se P. soda može naći na zaštićenom zemljištu, za razliku od P. conclusus-a koji živi van njega zbog čega stvara velike probleme naučnicima koji pokušavaju da je zaštite. 

3. Podarcis latastei

Ili ponicijanski gušter, predstavlja vrstu iz porodice Lacertidae - dominantnih reptila u Evropi. Konkretno kada je ova vrsta u pitanju jedini podatak koji je za sada dostupan je da on predstavlja endemsku vrstu u Italiji. 

4. Microlicia barbata

Ove godine botaničar Fran Almeda i naulnik Rikardo Pacifiko su opisali nekoliko novih vrsta cvetnih biljaka sa planine Kampo Rupestre u Brazilu, poznate po ekstremnim vremenskim uslovima i zemljištu kom nedostaju hranljive materije. Međutim, upravo zbog ovih uslova život je morao da se prilagodi okruženju na jedinstvene načine - što je rezultiralo bogatstvom biljnog sveta poput žbunova sa žutim cvetovima Microlicia prostrata-e. Za sada se o njoj ne zna mnogo, a naučnici tvrde da se u regionu gde je otkrivena nalazi još nepoznatih biljnih vrsta koje tek treba istražiti. 

5. Trapania undulata

Prema mišljenju mnogih ovo je bila značajna godina kada su otkrića u svetu beskičmenjaka u pitanju, pre svega ovo se odnosi na otkriće Terija Goslajnera koji je otkrio 14 novih morskih puževa u indo-pacifičkom regionu. Sam Goslajner je opisao oko četvrtinu ovih morskih životinja, a u poslednje vreme se fokusirao na manje vrste koje je teško pronaći. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka