Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od kada su u meteoritu iz Somalije otkrivena dva nova minerala gubi mu se svaki trag

Autor Aleksandra Cvetić

Anlizom velikog komada kamena koji je iz svemira pao na Somaliju je dovela do otkrića minerala koji do sada nikada nisu otkrivene u prirodi. Ipak, nakon što su ga lokalne vlasti zaplenile gubi mu se svaki trag.

 Meteorit pada na Zemlju_2060949872.jpg Izvor: Shutterstock

GEOLOG Kris Herd sa Univerziteta Alberta, koji je na simpozijumu o istraživanju svemira krajem novembra otkrio najnovije saznanje do koga je zajedno sa timom naučnika došao je objasnio da svaki put kad dođe do pronalaska novog minerala, to znači da su geološki uslovi i hemijski sastav drugačiji od svega drugog što je prethodno opisano: "To je ono što ovo čini uzbudljivim - u ovom konkretnom meteoritu imate dva minerala koji su novi za nauku."

Nejasno je kada je ova stena pala sa neba, ali ga meštani Somalije u svojim predanjima i pesmama zovu "Nightfall" najmanje 5 do 7 generacija unazad, a interesantan podatak je da ga često koriste kao nakovanj za oštrenje noževa. Ono što je sigurno je da je ova gromada teška 15,2 tone "ugrađena" u pesak u blizini grada El Alija, meteorit i to deveti po veličini ikada nađen na površini Zemlje

Do otkrića je došlo slučajno, kada su kopači opala u ovom području tokom 2019. godine, zaintrigirani čudnom stenom uzeli uzorke i poslali ih Herdu na analizu. On je potom zajedno sa istraživačima sa Univerziteta Kalifornije i Kalifornijskog tehnološkog instituta utvrdio da je "Sumrak" meteorit koji pripada IAB kompleksu i da je pretežno sačinjen od gvožđa i nikla sa inkluzijama silikata, kom je dao ime El Ali. 

Međutim kada su rešili detaljnije da prouče njegov sastav shvatili su da neke od inkluzija imaju neobičnu teksturu i sastav, pa je Herd zamolio svog kolegu Endrjua Lokoka koji se bavi opisivanjem novih minerala i njihovom klasifikacijom za pomoć: "Prvog dana kada je uradio neke analize, rekao je: 'Imate najmanje dva nova minerala unutra'". Elalit sačinjen od gvožđa-fosfora-kisenika koji ima formulu Fe2+8Fe3+(PO4)O8 i elkinstantonit sa formulom Fe4(PO4)2O.  Ipak, oni trenutno razmatraju da li postoji još jedan nepoznat mineral u uzorku, ali i rade na proučavanju procesa koji je mogao da dovede do njihovog formiranja.

Gde se Sumrak sada nalazi?

Što se samog Sumraka tiče, uklonjen je sa mesta na kome je ležao generacijama i odnet u somalijski glavni grad Mogadišu, gde je izmeren pre nego što ga je zaplenila somalijska vlada. Šta se s njim dogodilo nakon toga nije jasno, ali Herd je rekao da izveštaji sugerišu kako je premešten u Kinu, gde se najverovatnije nalazi u rukama ilegalnih trgovaca koji planiraju da ga iseku i preprodaju na crnom tržištu. Naučnici se nadaju da će uspeti da stupe u kontakt sa nekima od njih, kako bi došli u posed još nekog komada na kom bi sproveli dalja istraživanja i potencijalno uspeli da otkriju još neki mineral.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka