Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proradio najveći aktivni vulkan na svetu: Moana Loa eruptirala nakon 38 godina mirovanja

Autor Aleksandra Cvetić

Najveći aktivni vulkan na svetu Mauna Loa, koji se nalazi na Havajima je eruptirao u nedelju uveče prvi put nakon skoro 4 decenije.

 Muana Loa-0740905456.jpg Izvor: Profimedia

NAKON ERUPCIJE KALDERA na vrhu vulkana, region su potresle serije zemljotresa - od koji je jedan bio jačine 4,2 stepena Rihterove skale. A zvaničnici Havaja su izdali upozorenje za lokalno stanovništvo Velikog ostrva zbog pepela i zamolili ih da ostanu na oprezu. Procene su da tokovi lave za sada ne predstavljaju opasnost za ljude koji žive u blizini, kao ni da avio saobraćaj nije ugrožen. 

"U ovom trenutku, tokovi lave se zadržavaju u oblasti oko vulkana i ne prete naseljima koja se nalaze na nizbrdici", rekli su zvaničnici iz Geološki zavoda SAD-a u svom obaveštenju. Međutim, oni su upozorili da "na osnovu prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loe mogu biti veoma dinamične i da se lokacija i napredovanje tokova lave mogu brzo promeniti".

U upozorenju, izdatom u saradnji sa Havajskom opservatorijom za vulkane takođe stoji da su vlasti spremne da izvrše letove kako bi se obavilo izviđane iz vazduha što je pre moguće radi bolje procene opasnosti. Pre svega o postojanju Peleove kose - tankih niti vulkanskog stakla formiranih od hladne lave, koju jaki vetrovi mogu poneti uvis i naneti ozbiljne povrede ljudima ukoliko dođu u kontakt sa njima. 

Prema Gološkom zavodu SAD-a, Mauna Loa zauzima više od polovine Velikog ostrva i uzdiže se na 4.169 metara iznad Tihog okeana. Tokom svoje istorije vulkan je bio prilično aktivan, a zabeleženo je da je eruptirao 33 puta od prve dokumentovane erupcije iz 1843. godine. Njegova poslednja erupcija desila se 1984. godine kada je tok lave prošao blizu grada Hiloa, nakon čega je vulkan ušao u najduži period mirovanja. 

Znaci upozorenja o erupciji postepeno su se povećavali od septembra, pošto su geolozi pratili porast učestalosti zemljotresa - a prvi potresi su se osetili u junu kada je beleženo od 5 do 10 zemljotresa dnevno, da bi do oktobra taj broj narastao na čak 40 dnevno.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka