Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastavom su slične stenama sa Marsa, a naučnici tvrde da se u njima kriju tajne: Da li znate šta su to stromatoliti?

Autor Aleksandra Cvetić

Stromatoliti širom sveta predstavljaju neobične formacije koje u sebi čuvaju tajne o poreklu života na našoj planeti.

 Stromatoliti_1240769701.jpg Izvor: Shutterstock

ISPOD NAS SE NALAZE slojevi stena i zemljišta koji su se taložili milionima godina, a u njima tragovi nekadašnjeg života i dokazi o evoluciji. Neke od tih stena, kao što su stromatoliti - nastaju od fotositetskih mikroba, i mogu biti stari i preko 3 milijarde godina. Jedna baš takva je nađena u Zapadnoj Australiji u formaciji Dreser, a naučnici su njegovim proučavanjem došli do zanimjivih otkrića. 

Naime, kako bi otkrili šta se nalazi u stenama koje po svom sastavu veoma nalikuju formacijama koje su nalažene na Marsu, paleontolog Kejron Hikman-Luis iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu i njegov tim su iskoristili prednosti modernih tehnologija i napravili 2D i 3D snimke visoke rezolucije. Na njima su oučili neravne slojeve, sačinjene od manjih kupola - koje ukazuju na procese fotosinteze koji su obavljali mikrobi zarobljeni u unutrašnjosti stromatolita i to pre čak 3,48 milijardi godina. 

Ipak, oni dodaju do ovo najverovanije nisu najstariji tragovi života otkriveni na našoj planeti, jer će ta čast možda pripasti ostacima iz stomatolita otkrivenog na Grenlandu - starih 3,7 milijardi godina, ili možda čak nekim mikrofosilima iz Kanade za koje se sumnja da su stari 4,29 milijardi godina. Oni dodaju da je veoma teško razlikovati biološki život od neorganskih procesa u ovim stenama, tako da su ovi i slični nalazi veoma kontroverzni i potrebno je dosta proučavanja kako bi se došlo do preciznih podataka. 

Rezultati koje su objavili u časopisu Geology ukazuju da su tzv. mikrobne prostirke iz stromatolita otkrivenih u formaciji Dreser, nastale u plitkoj laguni u kojoj su se nalazili hidrotermalni otvori povezani sa okeanom. A interesantan podatak je da će naučnici u budućnosti na sličaj način proučavati formacije na Marsu koje imaju sličan sastav. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka