Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Isopod antarktičkog leda otkrivena reka duga 460 kilometara: Zašto ovo otkriće brine naučnike?

Autor Aleksandra Cvetić

Skrivena reka koja je prema podacima dugačka čak 460 km, mogla bi u budućnosti da dovede do ubrzanog topljenja leda.

 Antarktik_1035487855.jpg Izvor: Shutterstock

PRILIKOM SERIJE ISTRAŽIVANJA iz vazduha, istraživači su otkrili rečni sistem dugačak 460 kilometara, koji se sliva u Vedelovo more. Međutim i pored toga što je ova reka duža od Temze, činjenica koja najviše privlači pažnju naučnika je da ona isušuje područke veličine Francuske i Nemačke.

"Kada smo pre nekoliko decenija prvi put otkrili jezera ispod antarktičkog leda, mislili smo da su ona izolovane pojave", rekao je koautor studije Martin Sigert, glaciolog sa Instituta Grantem na Imperijal koledžu u Londonu. "Sada počinjemo da shvatamo da dole postoje čitavi sistemi, međusobno povezani ogromnim rečnim mrežama."

Rečni sistem se nalazi ispod četiri ledena pokrivača, koji su podložni nestabilnosti ako se njihove granice povuku u unutrašnjost. A sama reka koja izbija ispod leda u Vedelovo more, ima potencijal da pojede pokrivač odozdo. Prema nekim procenama ta vrsta destabilizacije mogla bi da dovede do bržeg povlačenja leda i do njegovog stanjivanja i lomljenja.

"Iz satelitskih merenja znamo koji regioni Antarktika gube led i koliko, ali ne znamo nužno i zašto", rekla je koautorka studije Kristin Dou, glacijalni hidrolog sa Univerziteta Vaterlo. "Ovo otkriće je možda karika koja nedostaje u našim modelima."

Istraživači objašnjavaju da iako površina Antartika ostaje uglavnom zamrznuta tokom leta, u slučaju da se dovoljno zagreje i počne da se topi najverovatnije da će veća količina vode stići do dna ledenog pokrivača kroz pukotine. Ovo bi zauzvrat izazvalo još više topljenja. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Geoscience.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 3

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gordana

A da samo prestanu više da se "brinu".

321

Sva pitka lepa i cista voda otice u slano more.....objasni to zasto .....alo arapi bogati eto vam nacin da se obezbedite za budicnost kad nafta za 10god gubi totalnu vrednost al voda ....eeee to je neka dr prica

Igor

Kada u čaši sa vodom dodaš kocku leda, nivo vode se podigne za onoliko koliko zauzima prostor kocka leda. Tako da je zapremina vode na zemlji već podignuta i kao takva ne menja se. Sve ostale priče su samo ispiranje mozga i uterivanje straha širokoj masi.

Najnovije

Priroda

Nauka