Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici pronašli sluzavo stvorenje za koje niko ne zna? Ekspedicija u vodama oko Kariba otkriva neobični svet

Autor Aleksandra Cvetić

Istražujući delove severnog Atlantika naučnici Nacionalne uprave za okeane i atmosferu su 30. avgusta naišli na neobično stvorenje koje podseća na "plavu sluz".

 Ekspedicija na dnu mora-0710644738.jpg Izvor: Profimedia

Naučnici koji su upravljali vozilom na daljinu i ispitivali morsko dno na Karibima u snimku koji je išao uživo, primetili su više neidentifikovanih stvorenja na dubini između 400 i 600 metara. Misteriozne mrlje su ih navele da se zapitaju o čemu je reč, ali do kraja prenosa niko nije mogao da dođe do konačnog odgovora. 

Vozilo kojim su naučnici upravljali sa broda Istraživač okeana, poslednja četiri meseca istražuje delove Atlantskog okeana u okviru projekta "Putovanje do grebena 2022". Svaki put za ljubitelje dubokog mora oni su organizovali i prenos uživo, međutim, kada su uočili neobična stvorenja povedena je rasprava u kojoj su posmatrači tvrdili da je to meki koral ili sunđer. Kako naučnici nisu imali konačan odgovor predložili su niz potencijalnih nadimaka - poput "plavi ljigavac" i dodali da se složu kako ne mogu sa sigurnošću da kažu o čemu je reč. 

Pored ovog otkrića oni su uspeli kamerom da snime neobičnu ribu po imenu zelenooka, ali i ribu sekiru, zrakoperke, steklene sunđere, bambusov koral, fosilizovan koralni greben ali i retke vrste morskih ježeva, kako stoji u njihovom izveštaju. Međutim, oni dodaju da će pokušati da identifikuju misteriozno plavo stvorenje i da će proslediti snimke stručnjacima za korale i sunđere kako bi dali svoj konačan sud.

Ovo neće biti nimalo lak zadatak jer na svetu postoji oko 2.000 vrsta mekih korala, a prema Svetskom registru morskih vrsta oko 8.500 vrsta sunđera. Ukoliko stručnjaci ne budu u mogućnosti da otkriju kojoj vrsti pripada ovo neće automatski značiti i da je u pitanju novo otkriće, već će pre toga morati da se prkupi njen uzorak i pošalje na detaljnu analizu. Naučnici zaključuju da ovo predstavlja savršen primer onoga što ovu i slične ekspedicije čine tako važnim ali i zabavnim - kako za gledaoce, tako i za naučnike. 

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka