Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krasi grb Srbije i predstavlja nacionalni simbol, a zamalo je nestao sa našeg neba: Raste populacija orlova krstaša

Napornim radom Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ove godine je porasla populacija orlova krstaša.

 Orao krstaš Izvor: Shutterstock

ORAO KRSTAŠ (Aquila heliaca), ptica koja krasi grb Srbije i predstavlja nacionalni simbol, zamalo je iščezao sa našeg neba 2016. godine kada je bilo poznato samo jedno gnezdo krstaša, dok je ove godine populacija porasla na pet parova, saopštilo je Društvo za proučavanje ptica Srbije.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je 2016. godine započelo rad na međunarodnom projektu PannonEagle LIFE. Danonoćno čuvanje tada jedinog gnezda omogućilo je uspešno gnežđenje i preživljavanje mladunaca, prenosi N1.

Možda će vas zanimati i:

Obilasci terena, saradnja sa lovcima, poljoprivrednicima i raznim institucijama doprineli su da se na području severnog Banata značajno umanje trovanja divljih životinja, posebno ptica, čime su krstaši dobili više šansi za opstanak.

Društvo ističe da se prekretnica dogodila u proleće 2020. godine kada su dva nova orlovska para počela da se gnezde na severu Banata, a u zimu i proleće 2022. godine u srednjem Banatu još dva para krstaša napravila su gnezda, čime je populacija narasla na pet parova.

Dva srednjebanatska para nisu imala uspeh ove godine: jedan je prekinuo gnežđenje iz nepoznatih razloga, a drugi par je napustio polog od dva jaja usled čestog uznemiravanja poljoprivrednim mašinama.

Saradnici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od početka marta dežurali su na terenu u nastojanju da očuvaju mir neophodan za uspešno izleganje i izletanje mladunaca krstaša.

Društvo upozorava da ove ptice zahtevaju specifične uslove za uspešno izvođenje potomstva, poput visokog, čvrstog drveća na kojima prave masivna gnezda, dovoljne količine dostupnog plena, kao i odsustvo zagađenja i uznemiravanja. U današnjem pejzažu Vojvodine vrlo teško pronaći prostore u kojima će orlovi imati sve neophodne uslove za razmnožavanje.

Možda će vas zanimati i:

Veliki trud u zaštiti krstaša ove godine doprineo je da se izlegne pet mladunaca.

Međutim, krajem juna olujno nevreme u Banatu srušilo je jedno gnezdo. Krhka grana kanadske topole popustila je pod naletom snažnog vetra, a prilikom pada jedan od dva mladunca je nastradao.

Druga ptica u tom gnezdu spasena je brzom reakcijom saradnika Društva, lovočuvara Radenka Cvejanova iz Srpskog Krstura, koji već godinama budno motri i brine o orlovima.

Uz podršku čuvara zaštićenog područja "Pašnjaci velike droplje" i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, orlovima krstašima je omogućeno da u improvizovanom gnezdu nastave da hrane preostalog mladunca.

Od prošle godine kretanja dva mlada krstaša, Mime i Mihajla, prate se uz pomoć savremene satelitske tehnologije. Orlovi dobijaju i metalne i plastične ornitološke prstenove kako bi se znalo njihovo poreklo i starost.

Veliki trud u zaštiti krstaša ove godine doprineo je da se izlegne pet mladunaca.

Praćenja orlova služe da se zabeleže kretanja, ponašanja i staništa koja posećuju kako bi im se omogućila efikasna zaštita na terenu. U slučaju povreda ili stradanja ptica, satelitski odašiljači pomažu da se brzo reaguje i ptice zbrinu ili da se urade neophodni uviđaji.

U čast lovočuvara koji je spasao orlića kod Banatskog Aranđelova, taj mladunac po njemu je nazvan Radenko.

Drugi obeleženi krstaš, mlada ženka iz gnezda kod Mokrina, nazvana je Ivanka. I Radenko i Ivanka prethodnih dana izleteli su iz gnezda, a trenutno se zadržavaju u neposrednoj okolini svog doma u nepreglednim ravnicama severnog Banata.

Uskoro će ih roditelji prisiliti da samostalno love i obezbeđuju obroke.

Prva godina života donosi najveće izazove za mlade orlove; šanse za preživljavanje značajno im umanjuju nedostatak hrane, trovanja, upucavanja i stradanja na dalekovodima.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka