Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate šta je "kamenje gladi"? Nekoliko njih je izronilo i poručilo: "Ako me vidiš plači"

Autor Aleksandra Cvetić

Evropa se trenutno suočava sa intezivnom sušom koja preti da postane najveća zabeležena u poslednjih 500 godina, što je dovelo do isušivanja rečnih korita i pojavljivanja skrivenih istorijskih relikvija.

 Kamenje gladi na Elbi Izvor: Profimedia

Period intezivne suše koji je zahvatio veći deo Evrope ovog leta se negativno odrazio na vodostaje reka i uticao njihovo povlačenje, što je rezultiralo mnogobrojnim otkrićima. Jedno od njih je i kamenje isklesano pre nekoliko vekova koje je imalo za cilj da buduće generacije upozori na teška vremena

Možda će vas interesovati i:

Kako izveštava Majami herald a prenosi Sajens alert, na reci Elbi su se tokom prošle nedelje pojavile vekovima stare stene sa natpisima, poznate i po imenu "kamenje gladi". Istraživači ističu da natpisi datiraju iz 1616. godine i da sadrži upozorenje na nemačkom koje glasi: "Venn du mich seehst, dann veine", što bi u prevodu na srpski jezik značilo: "Ako me vidiš, onda plači".

U studiji objavljenoj tokom 2013. godine, tim čeških istraživača koji se bavio njihovom analizom je napisao da su oni "isklesani u teškim godinama" zbog čega su ljudi želeli da "upozore na posledice suše". Natpis je pojasnio kako je usled suša došlo do loše žetve, nedostatka hrane, visokih cena i velike gladi tokom 1414, 1616, 1707, 1746, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892 i 1893. godine. 

Ove "hidrološke znamenitosti" su poslednji put mogle da se uoče tokom 2018. godine. Međutim, trenutna suša koja vlada Evropom bi pema nekim podacima mogla da bude najgora zabeležena u poslednjih 500 godina. 

Istraživač Andrea Toreti iz Evropske komisije je na konferenciji za novinare 9. avgusta izjavio kako tokom poslednjih 500 godina ni jedan događaj nije bio sličan suši iz 2018. godine. Ali kako je dodao, njegovo mišnjenje je da će ova godina biti još gora po tom pitanju jer postoji rizik da će se i onako loši vremenski uslovi najverovatnije nastaviti u naredna tri meseca. 

Sve veći broj istraživanja povezuje češće i intenzivnije periode suše sa klimatskim promenama, usled kojih dolazi do porasta globalne temperature i promena u padavinama. Prema Evropskoj opservatoriji, 47 odsto evropske teritorije se trenutno nalazi pod upozorenjem od suše - što znači da postoji manjak vlage u zemljištu.

Kamenje gladi nisu jedine skrivene relikvije koje su izronile u prethodnih nekoliko nedelja iz evropskih reka zbog suše. Povlačenje vode usled klimatskih promena je otkrilo i Neronov most koji se pojavio u reci Tibar. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka