Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višegodišnja suša je rajske bašte u južnom Iraku pretvorila u pustinju: "Ne znamo gde da idemo. Naši životi su gotovi"

Mesopotamske močvare koje su vekovima sa svakom kišnom sezonom "oživljavale" i predstavljali dom brojnim životinjskim vrstama, poslednjih meseci su pretvorene u pustinju usled velikih suša koje su zahvatile region.

 Močvare Mesopotamije Izvor: Shutterstock / John Wreford

IAKO SU NA GLASU KAO LOKALCIJA BIBLIJSKOG RAJSKOG VRTA, iračke močvare pogođene su trogodišnjom sušom i smanjenim protokom vode duž reka i pritoka koje izviru iz susedne Turske i Irana. Ogromna prostranstva nekada bujne močvare Huveiza, koja se proteže uz granicu s Iranom, isušena su, a njihova vegetacija je požutela. Deo močvare Čibaiš, koji je popularan među turistima, doživio je istu sudbinu.

Možda će vas interesovati i:

"Močvare su naše sredstvo za život - nekada smo ovde lovili ribu, a naša stoka je mogla da pase i pije", rekao je Gased (35) iz sela blizu Huveize.

Močvare južnog Iraka upisane su na Uneskov popis svetske baštine 2016. zbog svoje bioraznolikosti i drevne istorije. Međutim, sada korita suvih potoka vijugaju oko nekada zelenih močvara, a jezero Um al-Naaj svedeno je na lokve mutne vode među uglavnom suvim tlom.

Kao i njegov otac nekada, Gased uzgaja bivole, ali ostalo mu je samo pet od nekadašnjih 30 životinja. Ostale su uginule ili su prodate, a porodica jedva preživljava. Preostala goveda čuvaju s posebnom pažnjom, bojeći se da bi slabe, nedovoljno uhranjene životinje mogle da padnu u blato i uginu.

"Protestujemo više od dve godine i niko ne sluša", rekao je Gased. "Ne znamo gde da idemo. Naši životi su gotovi", dodao je on.

Nema više ribe

Smeštene između reka Tigra i Eufrata, mesopotamske močvare stradale su pod Sadamom Huseinom, koji je 1991. naredio da se isuše kao kazna zajednicama koje su štitile pobunjenike. Močvare su i u prošlosti povremeno prolazile kroz godine oštrih suša, posle čega bi ih oživele jake kišne sezone.

Međutim, od avgusta 2020. do danas 46 odsto močvarnih područja južnog Iraka, uključujući Huveizu i Čibaiš, u potpunosti je ostalo bez vode, prema podacima holandske organizacije za izgradnju mira PAX. Dok dodatnih 41 odsto močvarnih područja ima smanjen nivo vode i vlažnosti.

Močvare su dom za "brojne populacije ugroženih vrsta" i važna tačka zaustavljanja za oko 200 vrsta migratornih vodenih ptica, podaci su Uneska. Aktivista za zaštitu životne sredine Ahmed Saleh Nima rekao je da u močvarama "više nema ribe", divljih svinja pa čak ni glatkodlake vidre. On objašnjava da iračke vlasti racionalizuju zalihe, kako bi pokrili različite potrebe.

"Vlada želi da sačuva najveću moguću količinu vode", objasnio je Nima, ipak on se žali na "nepravednu raspodelu vode" i "loše upravljanje resursima".  

Posle pritiska demonstranata, vlasti su delimično otvorile ventile, ali su ih kasnije ponovno zatvorile.

Izvor: HINA 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka